Buurtbemiddeling bij conflicten

Buurtbemiddeling kan helpen bij conflicten tussen buurtgenoten.
Fotograaf: © Buurtbemiddeling
Problemen of een conflict tussen bewoners in de wijk komen de sfeer in de straat en het woongenot van betrokken bewoners nooit ten goede. Het gebeurt maar al te veel. Een woordenwisseling over het bijhouden van de tuin? Het aanspreken op lawaai? Een discussie over een parkeerplek?
Een kleine aanleiding ziet de politie regelmatig ontaarden in een groot conflict waar veel emotie bij komt kijken. Men voelt zich naar de ander niet begrepen en discussie gaat over in ruzie, gaat over in schelden, gaat over in dreigen en soms zelfs over in fysiek geweld.

Diep van binnen wil niemand een dergelijk conflict met zijn buren, maar partijen zijn soms gewoon te gekrenkt om iets toe te geven, of een verzoenende stap te zetten. In zo’n geval kan buurtbemiddeling uitkomst bieden. Een onpartijdige bemiddelaar die het onderliggende probleem boven krijgt en ervoor kan zorgen dat buren weer prettig met elkaar door het leven kunnen.

Burgers kunnen ook zelf buurtbemiddeling aanvragen.
Heb jij óók een probleem met je buren? En kom je er zelf niet uit? Dan is Buurtbemiddeling073 er ook voor jou: onpartijdig, gratis, onafhankelijk en natuurlijk vertrouwelijk. Wil je buurtbemiddeling aanvragen?

Vul dan het formulier op de website van buurtbemiddeling in, bel naar (073) 612 44 88 of stuur een mailtje.

Het verhaal van Erik zal voor veel mensen herkenbaar in de oren klinken. Het gaat over twee buurgezinnen, zoals je die zoveel tegenkomt. De kinderen zijn ongeveer van dezelfde leeftijd en spelen veel met elkaar. Ook de ouders kunnen lange tijd goed met elkaar overweg … totdat hun verstandhouding langzaamaan verstoord raakt. "Dat kwam door de metershoge haag, die één van de buren in zijn achtertuin had staan", vertelt Erik, al een aantal jaar actief als vrijwilliger bij Buurtbemiddeling073. "Die haag werd op den duur zó hoog, dat hij al het licht bij de buren wegnam. Er was al diverse keren geprobeerd over het probleem te praten, maar dat had niets opgeleverd. Toen kwam het moment dat de buurman besloot het dan maar zélf op te lossen. Toen zijn buren een weekendje weg waren, had hij zijn kettingzaag gepakt en de hele haag rigoureus afgezaagd."

Buurtbemiddeling
Nadat de politie erbij was gekomen en zelfs de woningcorporatie was ingeschakeld, werd een beroep gedaan op Buurtbemiddeling073. Erik ging als onpartijdig bemiddelaar, met een collega, met beide buren aan tafel. "Tijdens de intakegesprekken horen bemiddelaars uitgebreid de verhalen van individuele partijen. Tijdens het bemiddelingsgesprek gaan de partijen dan met elkaar in gesprek en gebeurt de echte magie", stelt hij. Die gesprekken vinden steevast plaats op neutraal terrein. "Je krijgt dan de twee verhalen te horen en stelt op gegeven moment de vraag wanneer het probleem voor beide partijen is opgelost. Daarbij kun je niet forceren. Ze moeten het zélf doen. Wij hebben aan allebei de verhalen de aandacht gegeven. Toen bleek dat de ene buurman apetrots was op zijn haag. Geleidelijk aan ontstaat er begrip voor elkaar, tijdens zo’n gesprek. Dan voel je de rust terugkomen."

Door de bemiddeling slaagden beide buren erin om goede afspraken te maken. Dat leidde er zelfs toe dat ze besloten om samen de achtertuinen opnieuw in te richten. "Ze konden er uiteindelijk alle twee om lachen", stelt Erik tevreden vast. Eind goed, al goed dus.

Auteur:  BIN Bericht  Datum:  maandag 10 oktober 2016 
Bron:   BIN/ BuurtbemiddelingReageren
Uw naam: *
E-mail: *
Reactie:
Controle: vul 680 in

* Verplicht, mail komt niet op site

U kunt reageren op dit bericht


Er zijn geen reacties
______________________________________________________________________________
Meer Nieuwsberichten

15-03-19Copernicustuin is niet meer
10-03-19Kom lekker hardlopen!
10-03-19De Boschveldtuin doet mee aan NLdoet
05-03-19Beschermingsbewind als het nodig is
19-02-19Inschrijven Landelijke Opschoondag
03-02-19Nieuwe naam in sociaal domein: KOO
02-02-19Meet & greet EKP-terrein Noord
02-02-19Verbouw Grasso-pand tot ICT-bedrijvencentrum
30-01-19Bodemverontreiniging Voltastraat
20-01-19Koken voor anderen

Pagina 1 van 74

1 2   Volgende

Er zijn 734 berichten
Links van pagina's op deze site
Agenda BBS-Wijkplein Boschveld BrabantWonen Buurtkrant Copernikkel Documenten Gemeente Geschiedenis Home Links Nieuws OBB Ondernemersnetwerk Veemarktkwartier Vlekkenplan Werkgroepen Werkzaamheden Wijkplaats Wijkplan Zayaz