Wijkwinkels lekker dichtbij
Heeft u al eens een van de wijkwinkels bezocht? ’s-Hertogenbosch telt er inmiddels negen. De wijkwinkels worden gerund door een heel team van stagiaires en vrijwilligers onder leiding van Divers.
Nancy van Lent, die in Deuteren en Boschveld werkt, legt uit: "Buurtbewoners komen hier veel voor het invullen van formulieren. Zo veroorzaken de gemeentelijke heffingen topdrukte in februari en maart. We helpen ook bewoners die onduidelijkheden ondervinden in het contact met instanties of die gewoonweg niets van een brief begrijpen, omdat er ingewikkelde ambtelijke taal in staat. Als het nodig is stellen we samen met iemand een brief of bezwaarschrift op. De wetten, procedures en regeltjes zijn vaak zo complex dat mensen daar alleen niet uit kunnen komen."

Divers is niet de enige die actief is in de wijkwinkels. "Ook andere instellingen, zoals de woningcorporaties, gemeente, bureau sociale raadslieden en maatschappelijk werk houden spreekuren." Dat verschilt per wijkwinkel. "In iedere wijk willen we zoveel mogelijk maatwerk aanbieden. Wonen er bijvoorbeeld veel ouderen, dan is er meer contact met ouderenzorg. Weer andere winkels hebben een speciaal juridisch spreekuur. In wijken die ingrijpend gerenoveerd worden, zoals Boschveld op het moment, heeft Zayaz een eigen spreekuur voor bewoners die vragen hebben over de werkzaamheden en de renovatieplannen." Er wordt veel samengewerkt met andere instanties. Het handhavingsteam dat de buurt veilig en netjes wil houden opereert bijvoorbeeld vanuit de wijkwinkel. Divers loopt met de politie, opbouwwerk, wijkbeheerders en de milieupolitie mee in de wijkschouw om problemen in de wijk met eigen ogen te constateren en ook de zogenoemde straatcontactpersonen delen wat ze zien en horen in hun wijk graag met de wijkwinkel. Nancy en haar collega’s zitten ook altijd klaar om klachten van buurtbewoners te noteren. Zoals die van een mevrouw die komt melden dat een bewoner zijn inboedel bij de verhuizing zo uit het bovenraam op het pleintje heeft gegooid – en het daar mooi heeft laten liggen.
"Mensen komen ook om op onze computer te werken en te internetten, of kopieën te maken. Verder hebben we nog een vergaderruimte voor bewonersgroepen. En we organiseren van alles. Activiteiten voor kinderen en jongeren, voor moeders en vrijwilligers. Te veel om op te noemen."
Auteur:  Zayaz  Datum:  vrijdag 01 juni 2007 Reageren
Uw naam: *
E-mail: *
Reactie:
Controle: vul 98 in

* Verplicht, mail komt niet op site

U kunt reageren op dit bericht


Er zijn geen reacties
______________________________________________________________________________
Meer Nieuwsberichten

26-11-17Meeleefgezinnen gezocht
25-11-17Huiskamer De Westhoek van Start
05-11-17Konijn zoekt eigenaar
24-09-17Parkeerhinder BBS Boschveld
22-07-17Vakantietijd
13-07-17Papiercontainers geplaatst
09-07-17Zomerfeest geslaagd
09-07-17Sensoor zoekt luisterende oren
08-07-17Lees Voor Lees Mee zoekt vrijwilligers
07-07-17Leeghwaterlaan afgesloten

Pagina 1 van 73

1 2   Volgende

Er zijn 722 berichten
Links van pagina's op deze site
Agenda BBS-Wijkplein Boschveld BrabantWonen Buurtkrant Copernikkel Documenten Gemeente Geschiedenis Home Links Nieuws OBB Ondernemersnetwerk Veemarktkwartier Vlekkenplan Werkgroepen Werkzaamheden Wijkplaats Wijkplan Zayaz