Wijkwinkels lekker dichtbij
Heeft u al eens een van de wijkwinkels bezocht? ’s-Hertogenbosch telt er inmiddels negen. De wijkwinkels worden gerund door een heel team van stagiaires en vrijwilligers onder leiding van Divers.
Nancy van Lent, die in Deuteren en Boschveld werkt, legt uit: "Buurtbewoners komen hier veel voor het invullen van formulieren. Zo veroorzaken de gemeentelijke heffingen topdrukte in februari en maart. We helpen ook bewoners die onduidelijkheden ondervinden in het contact met instanties of die gewoonweg niets van een brief begrijpen, omdat er ingewikkelde ambtelijke taal in staat. Als het nodig is stellen we samen met iemand een brief of bezwaarschrift op. De wetten, procedures en regeltjes zijn vaak zo complex dat mensen daar alleen niet uit kunnen komen."

Divers is niet de enige die actief is in de wijkwinkels. "Ook andere instellingen, zoals de woningcorporaties, gemeente, bureau sociale raadslieden en maatschappelijk werk houden spreekuren." Dat verschilt per wijkwinkel. "In iedere wijk willen we zoveel mogelijk maatwerk aanbieden. Wonen er bijvoorbeeld veel ouderen, dan is er meer contact met ouderenzorg. Weer andere winkels hebben een speciaal juridisch spreekuur. In wijken die ingrijpend gerenoveerd worden, zoals Boschveld op het moment, heeft Zayaz een eigen spreekuur voor bewoners die vragen hebben over de werkzaamheden en de renovatieplannen." Er wordt veel samengewerkt met andere instanties. Het handhavingsteam dat de buurt veilig en netjes wil houden opereert bijvoorbeeld vanuit de wijkwinkel. Divers loopt met de politie, opbouwwerk, wijkbeheerders en de milieupolitie mee in de wijkschouw om problemen in de wijk met eigen ogen te constateren en ook de zogenoemde straatcontactpersonen delen wat ze zien en horen in hun wijk graag met de wijkwinkel. Nancy en haar collega’s zitten ook altijd klaar om klachten van buurtbewoners te noteren. Zoals die van een mevrouw die komt melden dat een bewoner zijn inboedel bij de verhuizing zo uit het bovenraam op het pleintje heeft gegooid – en het daar mooi heeft laten liggen.
"Mensen komen ook om op onze computer te werken en te internetten, of kopieën te maken. Verder hebben we nog een vergaderruimte voor bewonersgroepen. En we organiseren van alles. Activiteiten voor kinderen en jongeren, voor moeders en vrijwilligers. Te veel om op te noemen."
Auteur:  Zayaz  Datum:  vrijdag 01 juni 2007 Reageren
Uw naam: *
E-mail: *
Reactie:
Controle: vul 98 in

* Verplicht, mail komt niet op site

U kunt reageren op dit bericht


Er zijn geen reacties
______________________________________________________________________________
Meer Nieuwsberichten

15-03-19Copernicustuin is niet meer
10-03-19Kom lekker hardlopen!
10-03-19De Boschveldtuin doet mee aan NLdoet
05-03-19Beschermingsbewind als het nodig is
19-02-19Inschrijven Landelijke Opschoondag
03-02-19Nieuwe naam in sociaal domein: KOO
02-02-19Meet & greet EKP-terrein Noord
02-02-19Verbouw Grasso-pand tot ICT-bedrijvencentrum
30-01-19Bodemverontreiniging Voltastraat
20-01-19Koken voor anderen

Pagina 1 van 74

1 2   Volgende

Er zijn 734 berichten
Links van pagina's op deze site
Agenda BBS-Wijkplein Boschveld BrabantWonen Buurtkrant Copernikkel Documenten Gemeente Geschiedenis Home Links Nieuws OBB Ondernemersnetwerk Veemarktkwartier Vlekkenplan Werkgroepen Werkzaamheden Wijkplaats Wijkplan Zayaz