Boschveld kan een Pitstop maken
Er hangt een nieuw bordje bij de deur van het wijksteunpunt in Boschveld. Pitstop, staat er op. Vooral ouderen en bewoners met een beperking kunnen hier vanaf eind september terecht met hun vragen en problemen. Een team van buurtwerkers van verschillende maatschappelijke organisaties staat klaar om hen weer zelfstandig op weg te helpen.

Pitstop is opgericht door Zayaz, BrabantWonen, MEE, Divers, Juvans, de Van Neynselgroep en de gemeente ’s-Hertogenbosch. "We gaan actief naar de bewoners toe", vertelt Janine van Heertum (Zayaz). "Doordat we de buurt en de mensen die er wonen goed leren kennen, zullen we er eerder achter komen waar bewoners behoefte aan hebben."
Dat kan van alles zijn. Een zieke mevrouw zoekt misschien iemand om tijdelijk haar hond uit te laten. Mensen kunnen schulden hebben en daardoor vereenzamen of tobben met hun gezondheid, waardoor het huishouden er bij inschiet. "Zie Pitstop maar als een tussenpersoon", zegt Teddy Tempelmans-Plat (Divers). "De ene keer zullen we een cursus opzetten om mensen te leren met een pinautomaat of de computer om te gaan. Een andere keer wijzen we mensen met een probleem de weg naar de juiste instanties."

Net zo belangrijk is dat Pitstop buurtbewoners met elkaar in contact kan brengen. Een 'talentenmap' is in de maak. "Daarin houden we bij welke bewoners bereid zijn een handje te helpen en waar ze goed in zijn", legt Teddy uit. "Dan kunnen we straks gemakkelijker iemand vinden die graag bij die eenzame meneer op bezoek wil gaan of samen iets wil ondernemen." Enthousiast: "Het zou zelfs kunnen dat er een buurtservicebedrijf wordt opgericht. Mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt kunnen klussen in huis en tuin opknappen voor buurtbewoners. Dan slaan we twee vliegen in één klap." Het is de eerste keer dat zoveel organisaties in 's-Hertogenbosch zo innig samenwerken in een buurt.

Boschveld was volgens Janine een prima buurt om in te starten. "De woningen hier waren niet zo geschikt voor ouderen of mensen met een beperking. Ook ontbreken allerlei voorzieningen en diensten voor deze doelgroep. Zayaz kan er dankzij Pitstop aan bijdragen dat ouderen en mensen met een beperking langer prettig en zelfstandig in de buurt kunnen wonen."

In de afgelopen maanden hebben de medewerkers van de verschillende maatschappelijke organisaties elkaar goed leren kennen. "We hebben stages gelopen bij elkaars organisaties en geoefend met het oplossen van de praktische problemen waar buurtbewoners mee kunnen kampen", vertelt Teddy, die leiding geeft aan het team buurtwerkers. "Zo hebben we geleerd te kijken door de ogen van onze collega's, die een ander vak hebben. Nu zien we samen meer. Als een van de buurtwerkers iemand bezoekt die de deur niet meer uitkomt en eenzaam is, kijkt die ook of er misschien geldproblemen spelen of behoefte is aan zorg. Zijn die signalen er, dan kan er - in overleg met de bewoner - meteen een collega uit het team worden bijgeroepen die meer van de problematiek weet. Die kan dan snel actie ondernemen."
Auteur:  Zayaz  Datum:  dinsdag 09 september 2008 Reageren

U kunt tijdelijk niet reageren op dit bericht


Er zijn geen reacties
______________________________________________________________________________
Meer Nieuwsberichten

15-10-21Windmolenpark De Rietvelden geopend
15-10-21Samen West veiliger maken
15-10-21Natuurwerkdag op 6 november
15-10-21Minder klachten over asfaltcentrale
12-10-21Let op met online fraude
12-10-21Tips ter voorkoming babbeltrucs
12-10-21Melden verward gedrag
11-10-21Herinrichting Onderwijsboulevard
11-10-21Ontwikkeling Stationsgebied
11-10-21Samen zien we meer (veiligheid)

Pagina 1 van 87

1 2   Volgende

Er zijn 868 berichten
Links van pagina's op deze site
Agenda BBS-Wijkplein Boschveld BrabantWonen Buurtkrant Copernikkel Documenten Gemeente Geschiedenis Home Links Nieuws OBB Ondernemersnetwerk Veemarktkwartier Vlekkenplan Werkgroepen Werkzaamheden Wijkplaats Wijkplan Zayaz