Aanpassing woningwaardestelsel

Per 1 oktober 2015 is het puntenstelsel voor huurwoningen gewijzigd. Mogelijk dat dit leidt tot verlaging van de huur.
Fotograaf: © Onbekend
Hoeveel huur maximaal aanvaardbaar is wordt bepaald door het zogenaamde woningwaarderingstelsel (beter bekend als het puntenstelsel). Hoe het aantal punten moet wordt berekend is afhankelijk van het type woning. Dit stelsel is per 1 oktober 2015 gewijzigd en het kan dus zijn dat huurders nu meer betalen dan maximaal aanvaardbaar is. Verhuurders zijn echter niet verplicht om de huur automatisch te verlagen als dat het geval is, de huurder zal zelf het initiatief moeten nemen dit aan te kaarten bij de verhuurder. Hoeveel punten een woonruimte heeft, kan worden bepaald op de site van de huurcommissie.

Als er sprake is van een te hoge huur en de verhuurder verlaagd de huurprijs niet, dan kan de huurder een procedure starten via de huurcommissie.

Niet alle huurwoningen vallen onder deze regeling. Als er een huurcontract is waarin een huurliberalisering is vastgelegd, dan is de nieuwe regeling niet van toepassing. Om te controleren of uw woning onder liberalisering valt kunt een test doen op de site van de woonbond.

De belangrijkste wijziging van het stelsel is dat niet alleen wordt gekeken naar de eigenschappen, staat en omgeving van de woning, maar ook naar de WOZ waarde zoals die door de gemeente jaarlijks wordt vastgesteld. Huurders worden tot nu toe niet geïnformeerd over de WOZ waarde. Dus als u de WOZ waarde van de woning wilt weten, moet u dat opvragen bij de gemeente of bij de verhuurder. Vanaf 2016 is het bedoeling dat ook huurders worden geïnformeerd over de WOZ waarde (voor 1 maart 2016). Dat houdt ook in dat u bezwaar kan maken tegen de WOZ waarde, immers hoe lager de WOZ waarde, des te minder punten er worden toegekend en hoe lager de huur wordt. Als u dit jaar nog een woning huurt, kan het dus ook nog interessant zijn om een bezwaar te maken. Dit moet u dan doen bij de gemeente. Dat geldt ook voor bestaande huurders.

Wilt u meer informatie, dan kunt terecht op de site van de Woonbond. Dit artikel is gebaseerd op de informatie die daar vinden is.

Zayaz heeft al een snelle scan gedaan van huurprijzen en is tot conclusie gekomen dat er slechts voor een paar woningen een te hoge huur wordt gevraagd. Die hebben ze al aangepast. Ook BrabantWonen geeft aan de meeste huurwoningen een huurprijs hebben die maximaal aanvaardbaar is volgens het woningwaardestelsel. Dit neemt niet weg dat het verstandig kan zijn voor uw huurwoning het aantal punten vast te stellen.

Auteur:  Alfred Heeroma  Datum:  zondag 01 november 2015 
Bron:   Boschveld BeweegtReageren
Uw naam: *
E-mail: *
Reactie:
Controle: vul 614 in

* Verplicht, mail komt niet op site

U kunt reageren op dit bericht


Er zijn geen reacties
______________________________________________________________________________
Meer Nieuwsberichten

03-01-21Boschveld in 2021
01-01-21Nieuwjaarsnacht Boschveld rustig verlopen
27-12-20Bodemverontreiniging Grasso
26-12-20Bouw Weener XL van start
26-12-20Koo Wijkplein alleen op afspraak bereikbaar
26-12-20Keramisch Spoor aangepast
26-12-20Vlek 3 krijgt vorm
13-12-20Digitaal parkeren in 2021
13-12-20Wijkhelden
13-12-20Resto van Harte Kerstmaaltijd

Pagina 1 van 80

1 2   Volgende

Er zijn 800 berichten
Links van pagina's op deze site
Agenda BBS-Wijkplein Boschveld BrabantWonen Buurtkrant Copernikkel Documenten Gemeente Geschiedenis Home Links Nieuws OBB Ondernemersnetwerk Veemarktkwartier Vlekkenplan Werkgroepen Werkzaamheden Wijkplaats Wijkplan Zayaz