Beschermingsbewind als het nodig is
Het aantal mensen onder beschermingsbewind is de afgelopen jaren sterk gestegen, naar geschat 275.000 personen in 2018. De gemeente 's-Hertogenbosch telt zo'n 1250 inwoners die momenteel onder bewind staan. De gemeente neemt vanuit de bijzondere bijstand voor een groot deel de kosten van beschermingsbewind op zich. Zij ervaart echter weinig grip op de instroom, uitstroom en kwaliteit van bewind. Een goede aansluiting tussen de tussen de gemeentelijke dienstverlening en beschermingsbewind is hier cruciaal onder het mom van, 'beschermingsbewind als het nodig is, lichtere vormen van ondersteuning als het kan'.

Een belangrijk vraagstuk is in hoeverre mensen die een beroep doen op beschermingsbewind (financieel) vaardig genoeg zijn om met lichtere ondersteuning ook de situatie weer onder controle kunnen krijgen. Of op termijn weer zelfstandig grip kunnen krijgen over hun financiële administratie. Bewind wordt gezien als een ingrijpend instrument met meer beperkingen om in het maatschappelijk verkeer zelf financiële beslissingen te nemen.

Beschermingsbewind is voor mensen die hun financiële zaken niet zelf kunnen regelen.

De beschermingsbewindvoerder beheert het geld en de goederen van de betrokkene. Beschermingsbewind kan wegens verkwisting of het hebben van problematische schulden worden ingesteld. Deze bewinden staan in het openbare curatele- en bewindregister.

Mentorschap is voor mensen die hun persoonlijke zaken niet meer zelf kunnen regelen.

De mentor beslist over de verzorging, verpleging, behandeling of begeleiding van de betrokkene.

Curatele is voor mensen die hun financiële en persoonlijke zaken niet zelf kunnen regelen en voor wie beschermingsbewind en/of mentorschap niet volstaat.


Auteur:  Persbericht  Datum:  dinsdag 05 maart 2019 
Bron:   PersberichtReageren
Uw naam: *
E-mail: *
Reactie:
Controle: vul 734 in

* Verplicht, mail komt niet op site

U kunt reageren op dit bericht


Er zijn geen reacties
______________________________________________________________________________
Meer Nieuwsberichten

31-10-19Boef in de Wijk
11-06-19School gesloopt
09-06-19Hans van Zoggel vertrekt als directeur
02-06-19Café Starlight gesloten
02-06-19Verkoop woningen Vlek 3
27-05-19Herdenkingsboom Kees Heemskerk
18-05-19Bestemmingplan Vlek 3 vastgesteld
15-03-19Copernicustuin is niet meer
10-03-19Kom lekker hardlopen!
10-03-19De Boschveldtuin doet mee aan NLdoet

Pagina 1 van 75

1 2   Volgende

Er zijn 741 berichten
Links van pagina's op deze site
Agenda BBS-Wijkplein Boschveld BrabantWonen Buurtkrant Copernikkel Documenten Gemeente Geschiedenis Home Links Nieuws OBB Ondernemersnetwerk Veemarktkwartier Vlekkenplan Werkgroepen Werkzaamheden Wijkplaats Wijkplan Zayaz