Corona, fraude en misbruik

Per 1 juni 2020 worden een aantal maatregelen versoepeld.
Fotograaf: © Overheid
Steeds meer mensen zitten tegenwoordig online. Dat is ook iets wat criminelen niet is ontgaan. Dit leidt tot steeds meer fraude. De overheid roept burgers dan ook op alert te zijn op zaken die verdacht zijn. Klik nooit zomaar op links in een mail, maar ga altijd zelf naar de website van de instantie die iets van u wil weten.

Het aantal zaken waarbij fraude via mail of internet wordt gepleegd betreft veel verschillende zaken. Zo zijn er al diverse meldingen van de volgende zaken
krediet-, hypotheek- en depotfraude
fraude met betaalproducten (onder andere skimming, phishing, creditcard)
verzekeringsfraude of assurantiefraude
telecomfraude
faillissementsfraude
acquisitiefraude
intellectuele eigendomsfraude / namaakgoederen
vastgoedfraud
fraude met kilometertellers
fraude in de zorg (incl. fraude met persoonsgebonden budget
internet gerelateerde fraude (o.a. online handelsfraude)
voorschotfraude (o.a. datingfraude)
identiteitsfraude.

Ook fraude via Whatsapp komt steeds vaker voor. Als een verzoek krijgt om geld over te maken of een ander verzoek (zoals een hulpvraag van een bekende) ga hier dan niet zomaar in mee. Neem altijd eerst contact op met de persoon die de vraag heeft gesteld, bijvoorbeeld door deze te bellen of te mailen (als dat niet lukt, dan kan er al sprake zijn van fraude). Vooral oudere mensen lijken vaak in deze vorm van fraude te trappen.
Het is ook van belang dat de beveiliging van uw computer op orde is. Download daarom van officiële sites altijd updates. Geef ook nooit inloggegevens van banken en websites af aan derden. Meer informatie is te vinden op de website Veilig Internetten

Doordat mensen vaker thuis zijn is er ook een toename van melding van huiselijke geweld of (kinder)verwaarlozing. Dit lijkt in Boschveld wel mee te vallen, maar dit soort zaken 'achter de voordeur' zijn wel aan het oog onttrokken van de professionele hulpverleners.
Slachtoffers van huiselijk geweld kunnen bij apotheken om hulp vragen door te vragen naar 'Masker 19'. Apothekers weten dan dat er sprake is van een verdachte situatie en kunnen de cliënt dan eventueel apart nemen. Bent u slachtoffer van huiselijk geweld of heeft u vermoedens van huiselijk geweld in uw omgeving? Je kunt iets doen door erover te praten of door advies te vragen. In alle gevallen kun je via 0800-2000 terecht bij Veilig Thuis. Bent u in direct gevaar, bel dan 112.

Het aantal besmettingen met corona lijkt in Nederland af te nemen. Dit is te merken aan het aantal opnames in ziekenhuizen en uit de testresultaten. Dit wil echter niet zeggen dat het besmettingsgevaar is geweken. De overheid had aanvankelijk een groot aantal zaken via een noodverordening beperkt. Een aantal van die zaken wordt nu versoepeld. Zo mogen per 1 juni de terrassen weer open, maar geldt wel de 1,5-meter afstand. Ook buiten sporten voor jeugd tot 18 jaar wordt verruimd. Daarnaast gaan musea weer open, al moet men wel van te voren een plek reserveren. Ook scholen gaan verder open. Ook mag men weer in grotere groepen (tot maximaal 30 mensen) bij elkaar komen, op voorwaarde dat de 1,5-meter afstand in acht wordt genomen.

De versoepeling van de maatregelen kan weer worden teruggedraaid als blijkt dat het aantal besmettingen weer toeneemt. Vanaf 1 juni kunnen mensen met klacht ook zonder verwijzing van een huisarts worden getest. Hiertoe zal op 1 juni een landelijk telefoonnummer openbaar worden gemaakt.

Door de versoepeling wordt er wel een toename van verkeer verwacht. Het openbaar vervoer verruimt daarom ook de dienstregeling. Wel zullen mensen die gebruikmaken van het openbaar vervoer een mondkapje moeten dragen en toch proberen in treinen, bussen en dergelijke een zo groot mogelijke afstand tot anderen proberen te nemen.

Wel geldt nog steeds een noodverordening. Hierin staat wat wel en niet mag per 1 juni

Uitgebreide informatie is te vinden op de speciale website van de Overheid.Auteur:  A. Heeroma  Datum:  zondag 31 mei 2020 
Bron:   BIN/ gemeenteReageren
Uw naam: *
E-mail: *
Reactie:
Controle: vul 773 in

* Verplicht, mail komt niet op site

U kunt reageren op dit bericht


Er zijn geen reacties
______________________________________________________________________________
Meer Nieuwsberichten

27-09-20Onderzoek veiligheid
08-09-20Week van lezen en schrijven
04-07-20Resto VanHarte Boschveld weer open
01-07-20Burendag 2020
07-06-20Ontwikkeling Bossche Delta
07-06-20Muurschildering Grasso
07-06-20Infocentrum EKP-terrein Noord
01-06-20Bouwrijp maken Vlek 3
01-06-20Park Hart van Boschveld
31-05-20Enquête EKP

Pagina 1 van 79

1 2   Volgende

Er zijn 782 berichten
Links van pagina's op deze site
Agenda BBS-Wijkplein Boschveld BrabantWonen Buurtkrant Copernikkel Documenten Gemeente Geschiedenis Home Links Nieuws OBB Ondernemersnetwerk Veemarktkwartier Vlekkenplan Werkgroepen Werkzaamheden Wijkplaats Wijkplan Zayaz