Positieve gezondheid

Er zijn diverse zaken die bepalen hoe gezond we zijn.
Fotograaf: © Positieve Gezondheid
Uit onderzoeken is gebleken dat er behoorlijk wat bewoners in Boschveld zich zorgen maken over hun gezondheid. Het gaat dan niet alleen om lichamelijke gezondheid, maar ook om geestelijke gezondheid. Dit valt onder te verdelen in 6 delen:
Lichaamsfuncties – Ik voel me gezond en fit
Mentaal welbevinden – Ik voel me vrolijk
Zingeving – Ik heb vertrouwen in mijn eigen toekomst
Kwaliteit van leven – Ik geniet van mijn leven
Meedoen – Ik heb goed contact met andere mensen
Dagelijks leven – Ik kan goed voor mezelf zorgen.

Om er voor te zorgen dat bewoners zich beter gaan voelen door een gezonde leefstijl, heeft de gemeente besloten stadsbreed € 50.000 ter beschikking te stellen voor het programma ‘Positieve Gezondheid’. Wethouder Kâhya: "Gelukkig gaat het best goed met de gezondheid van veel inwoners. Toch is gezondheid niet voor iedereen vanzelfsprekend. Dit geldt vaak voor inwoners met een laag inkomen of inwoners die vaak hulp nodig hebben met het maken van keuzes. Hun levensverwachting is tot zeven jaar korter is dan die van andere inwoners. Dit vinden we onaanvaardbaar. Met het programma Positieve Gezondheid willen we deze verschillen verkleinen. En zorgen voor meer gezonde en gelukkige jaren voor onze inwoners."

Het programma Positieve Gezondheid is een mix van diverse maatregelen. Een deel is een algemene aanpak voor de hele gemeente. Deze aanpak loopt al. Daarnaast richt de gemeente zich op vier buurten. In deze buurten beoordelen inwoners hun gezondheid als minder. En zij ervaren meer belemmeringen als het gaat om gezond blijven. In deze buurten moet dus meer gebeuren.

Stadsbreed is er al aandacht voor 3 pijlers
Gezonde leefstijl (Jongeren op Gezond Gewicht; JOGG)
Gezonde Leefomgeving(Schone lucht akkoord)
Meedoen ((vrijwilligers)werk). Daarnaast gaat de gemeente in 4 buurten werken aan de sociale aanpak. In Boschveld werkt Copernikkel al aan het samenbrengen van activiteiten. Samen met andere wijkpartners (GGD, Farent. Brede Bossche Scholen en gezondheidscentra) wordt de deskundigheid een breder plan van aanpak gemaakt. Samen met hen gaat de gemeente met de bewoners in gesprek. Dit moet resulteren in een aanpak die aansluit op wat er al gebeurd en het bundelen van de energie die er al is.

De gemeente wil weten waar mensen energie van krijgen, wat ze goed kunnen, wat ze zelf kunnen bijdragen aan een gezonder leven en hoe ze daarbij geholpen willen worden. Daarna maken de professionele organisaties en vrijwilligersorganisaties een actieprogramma. Dit zal de komende jaren worden uitgevoerd. Een belangrijke voorwaarde voor succes is een meerjarige inzet in deze buurten. Die tijd is nodig om vertrouwen te krijgen van inwoners en om effect te kunnen bereiken.

Bij deze aanpak wordt samen met het lectoraat 'Leven lang in beweging' van Avans Hogeschool samengewerkt. Daarbij betrekt de gemeente ook projecten van City Deal Meemaken. In City Deal Meemaken werken studenten van het MBO, HOB en WO samen in teams rond het thema Positieve gezondheid.

Per buurt komt er een positief gezondheidsteam. Dat bestaat uit inwoners, vrijwilligers en professionals (Farent, GGD, wijkmanager, BBS manager, vertegenwoordiger gezondheidscentra). Het team is verantwoordelijk voor het maken en uitvoeren van het actieprogramma. In Boschveld is een dergelijk team al samengesteld.

Auteur:  A. Heeroma  Datum:  zondag 31 mei 2020 
Bron:   GemeenteReageren
Uw naam: *
E-mail: *
Reactie:
Controle: vul 775 in

* Verplicht, mail komt niet op site

U kunt reageren op dit bericht


Er zijn geen reacties
______________________________________________________________________________
Meer Nieuwsberichten

03-01-21Boschveld in 2021
01-01-21Nieuwjaarsnacht Boschveld rustig verlopen
27-12-20Bodemverontreiniging Grasso
26-12-20Bouw Weener XL van start
26-12-20Koo Wijkplein alleen op afspraak bereikbaar
26-12-20Keramisch Spoor aangepast
26-12-20Vlek 3 krijgt vorm
13-12-20Digitaal parkeren in 2021
13-12-20Wijkhelden
13-12-20Resto van Harte Kerstmaaltijd

Pagina 1 van 80

1 2   Volgende

Er zijn 800 berichten
Links van pagina's op deze site
Agenda BBS-Wijkplein Boschveld BrabantWonen Buurtkrant Copernikkel Documenten Gemeente Geschiedenis Home Links Nieuws OBB Ondernemersnetwerk Veemarktkwartier Vlekkenplan Werkgroepen Werkzaamheden Wijkplaats Wijkplan Zayaz