Digitaal parkeren

Uitslag enquête digitaal parkeren
Fotograaf: © OBB
De gemeente heeft (3 jaar geleden) besloten voor buurten rondom de Binnenstad digitaal parkeren in te voeren. Dit gaat in fasen en Boschveld is fase 3. De bedoeling is dat in mei of juni het digitaal (bezoekers)parkeren wordt ingevoerd. Vanaf dan kunnen parkeerplaatsen voor vergunninghouders ook gebruikt worden voor betaald parkeren. Zo wordt de beschikbare parkeercapaciteit beter benut met behoud van bereikbaarheid en leefbaarheid althans dat is de bedoeling van de gemeente. Een belangrijke reden is ook dat ze willen besparen op de kosten van de handhaving, doordat dit voortaan met een camera-auto gebeurt. Mensen die geen vergunning hebben in onze buurt mogen er wel parkeren, maar betalen daarvoor een normaal uurtarief. Bezoekers aan- en afmelden kan via een app, computer of per telefoon. In de buurt komen parkeermeters (of die zijn er al) waar voor betaald parkeren een 'kaartje' gekocht kan worden. Alleen in de zogenaamde blauwe zones is parkeren gratis, maar is er een restrictie op de parkeerduur tot maximaal 2 uur.

Voor Boschveld geldt momenteel dat er betaald geparkeerd moet worden van 09.00 tot 18.00 uur. Dit gaat nu nog met de gele parkeerkaartjes als het gaat om bezoekers. De reden voor betaald parkeren was dat er overdag veelal (gratis) geparkeerd werd door mensen die in de Binnenstad moesten zijn of met de trein verder reizen. Dit noemt men ook wel vreemdparkeren.

Voor het Veemarktkwartier geldt overigens een aparte regeling dat het betaald parkeren geldt van 09.00 tot middernacht.

Enquête Boschveld
Er waren aanwijzingen dat ook de rest van Boschveld een uitbreiding wilde hebben van tijdsspanne waarin betaald parkeren geldt. Wijkraad OBB heeft via haar website en verspreide enquêtes onderzoek gedaan welke voorkeur de bewoners hebben qua betaald parkeren. In totaal hebben 457 mensen gereageerd op de enquête. Dat is meer dan een kwart van de 1800 huishoudens in Boschveld. Er was een duidelijke voorkeur voor betaaltijden van 09.00 tot 00.00 uur. Er blijkt geen relevant verschil te zitten tussen oost en west Boschveld. De gemeente heeft nu aangegeven dat ze de wens van de bewoners zullen opnemen in de nieuwe regeling. Dit houdt in dat bewoners tot 100 uur per maand kunnen inkopen voor € 0.05 per uur ten behoeve van bezoekers. Als deze 100 uur op zijn dan moeten bezoekers het normaal geldende parkeertarief betalen.

Voor mantelzorgers, bedrijven en instellingen gelden speciale regelingen. Kijk voor meer informatie hierover op www.s-hertogenbosch.nl/bezoekersregeling.

Bij de enquête konden bewoners ook opmerkingen maken. Men maakt zich zorgen over de privacy. Bij digitaal parkeren worden kentekens gescand en men vraagt zich af of die gegevens met andere instanties gedeeld worden. Volgens de richtlijnen worden gescande kentekens waar geen sprake is van een overtreding (die dus betaald hebben voor hun parkeertijd) na 24 uur gewist. De kentekens kunnen zonder rechtelijk verzoek niet gebruikt worden door bijvoorbeeld politie.

Er werd ook gevraagd hoe vaak er gecontroleerd gaat worden, vooral omdat mensen verwachten dat parkeren wel eens een probleem kan worden. Ook waren er veel opmerkingen over leaseauto’s en auto's die niet op eigen naam staan. Gezien het aantal van 100 bezoekersuren per maand, voorzien mensen ook een tekort bij het oppassen door opa's en oma's en bij LAT-relaties. De gemeente gaat over deze en andere vragen nog naar iedereen communiceren de komende maanden. Op de gemeentelijke website komen ook vragen en antwoorden en u kan voor specifieke vragen met parkeerbeheer contact opnemen.

De regeling digitaal parkeren gaat pas in als alle bewoners goed zijn voorgelicht. Vanwege corona is het nu lastig om bijvoorbeeld een informatieavond te organiseren, vandaar dat ook nog niet precies bekend is wanneer de regeling ingaat. Wel is afgesproken dat reeds aangekocht gele kaartjes tot 6 maanden na de ingangsdatum van de nieuwe regeling gebruikt mogen worden. Na de ingangsdatum kunnen de kaartjes echter niet mee worden aangeschaft. Mensen die problemen hebben de digitale techniek wordt aangeraden hulp te vragen. In de praktijk blijkt dat met een goede stap-voor-stap uitleg mensen het wel begrijpen.

Auteur:  A. Heeroma/ J. Lijzen  Datum:  woensdag 24 maart 2021 
Bron:   Buurtkrant/ Boschveld BeweegtReageren
Uw naam: *
E-mail: *
Reactie:
Controle: vul 806 in

* Verplicht, mail komt niet op site

U kunt reageren op dit bericht


Er zijn geen reacties
______________________________________________________________________________
Meer Nieuwsberichten

18-06-21Laadpalen
18-06-21Hogere geluidsnorm Vlek 21
18-06-21Duurzaamheidsprijs voor BWWB
17-06-21Asfaltcentrale sluit tijdelijk
16-06-21Wijkfoto
09-06-21Laat een kind niet in z'n hempie staan
09-06-21Wapeninleveractie
09-06-21Snelheidscontrole Onderwijsboulevard
30-05-21Sloop eerste gedeelte Van Maerlant bijna compleet
30-05-21Tegelwippen tegen Oss

Pagina 1 van 84

1 2   Volgende

Er zijn 832 berichten
Links van pagina's op deze site
Agenda BBS-Wijkplein Boschveld BrabantWonen Buurtkrant Copernikkel Documenten Gemeente Geschiedenis Home Links Nieuws OBB Ondernemersnetwerk Veemarktkwartier Vlekkenplan Werkgroepen Werkzaamheden Wijkplaats Wijkplan Zayaz