Asfaltcentrale wordt niet gesloten

Er zijn klachten over de asfaltcentrale
Fotograaf: © Asfaltnu
In de vergadering van de commissie Omgeving op 20 april is er gesproken over de asfaltcentrale van Asfaltnu aan de Veemarktkade. Er lag een motie op tafel die oproep tot een spoedig onderzoek naar de uitstoot van benzeen, een kankerverwekkende stof. In de afgelopen periode zijn er 2 metingen bij de schoorsteen gedaan die de norm van 1 mg/m3 met een factor 2 à 3 heeft overschreden. Er zijn echter geen grondmetingen gedaan.

Het college heeft al eerder aangegeven dat de uitstootnorm wel is overschreden, maar nog wel onder de gezondheidsnorm ligt. Een aantal raadsleden gaven aan dat niet over de goede kennis beschikken. Het is dus van belang om te weten of er sprake gezondheidsschade is.

Bewoners en ondernemers in de omgeving van de centrale maken zich grote zorgen, dat hebben ze ook in een brief aangegeven. De leden van commissie waren het er wel over eens dat een uitvoering van aanvullende metingen zo snel mogelijk gestart moeten worden. De fabriek nu sluiten vinden de meeste leden nu wat voorbarig. Volgens indiener van de motie Marcel Ploegmakers (CDA) is het mogelijk om de uitstoot te verlagen, waarbij hij verwees naar de asfaltcentrale in Bergen op Zoom.

Will Hoeben van de Bossche Groenen vindt het wel vreemd bij een brand bij AVI wel direct bekend is dat er geen gevaar de volksgezondheid is, maar dat het hier niet kan worden vastgesteld.

Wethouder Geers gaf aan dat dit een belangrijk dossier is en is zelf ook geschrokken van de informatie. De informatie is pas een paar weken bekend bij het gemeente. Om die reden zijn er niet eerder metingen gedaan. Sluiting kan alleen als er een juridisch onderbouwing is. Op dit moment zijn er geen grondmetingen bekend. Er kan alleen op basis van modellen een inschatting gemaakt worden.

Voor de korte termijn moet er door de OBDN actief geacteerd worden op klachten. Dat kan door middel zelf gaan ruiken. Volgens Geers is telefonisch de klachtendienst 24/7 bereikbaar.

Ook zal er een onafhankelijke partij metingen moeten gaan verrichten bij de schoorsteen. Daarnaast moet er voor een langere metingen op grondniveau worden gedaan. De gemeente zal aan de bewoners een brief sturen met de te nemen stappen. Ook zal er een (digitale) bijeenkomst komen waar bewoners geïnformeerd worden en vragen kunnen stellen.

De wethouder zal ook met Bergen op Zoom contact opnemen om te kijken hoe daar het stappenplan is uitgevoerd.

Voor de lange termijn kan gekeken worden of een nieuwe centrale elders gebouwd kan worden. Er zal ook zeker worden teruggekeken om na te gaan waarom er eerder niet op klachten is geacteerd.

Wethouder heeft wel gesprekken gehad met het bedrijf en is toegezegd dat wordt gewerkt aan verbeteringen en dat ook in de afgelopen periode is gekeken naar verbeteringen. Er komt een plan van aanpak. Metingen kunnen alleen bij een draaiende centrale. Pas als die metingen bekend zijn, kan bekeken worden of gehandhaafd moet worden.

Auteur:  Alfred Heeroma  Datum:  dinsdag 20 april 2021 
Bron:   BoschveldbeweegtReageren
Uw naam: *
E-mail: *
Reactie:
Controle: vul 816 in

* Verplicht, mail komt niet op site

U kunt reageren op dit bericht


Er zijn geen reacties
______________________________________________________________________________
Meer Nieuwsberichten

25-07-21Nieuw podium Boschveld
24-07-21Steeds meer boomspiegels
24-07-21Wijkwandeling
21-07-21Boschveld Live
19-07-21Eerste flat Vlek 21 gesloopt
16-07-21Boschveld live!
13-07-21Verkeerscontrole in West
21-06-21Voorbereiding verbetering Vlek 16
19-06-21Digitaal parkeren
19-06-21Zwembadjes in openbare ruimte

Pagina 1 van 85

1 2   Volgende

Er zijn 843 berichten
Links van pagina's op deze site
Agenda BBS-Wijkplein Boschveld BrabantWonen Buurtkrant Copernikkel Documenten Gemeente Geschiedenis Home Links Nieuws OBB Ondernemersnetwerk Veemarktkwartier Vlekkenplan Werkgroepen Werkzaamheden Wijkplaats Wijkplan Zayaz