Struikroven in Boschveld

Op 23 april 2021 redde een aantal 'struikrovers' de struiken bij de sloopflat aan de Copernicuslaan.
Fotograaf: © Alfred Heeroma
Vandaag zijn struikrovers bezig geweest bij de sloopflat aan de Copernicuslaan. Het gaat hier echter niet om een illegale activiteit, sterker nog het is een initiatief dat ondersteund wordt door de gemeente en BrabantWonen. Rond 15.30 uur verzamelden de struikrovers zich in de Boschveldtuin waar een korte uitleg werd gegeven over de bedoeling van deze middag. Vervolgens ging men naar de sloopflat aan de Copernicuslaan waar aan de kopse kant Viburnum werden uitgegraven. Wethouder Mike van der Geld en raadslid Geert Verbruggen lieten zich niet onbetuigd en groeven een tijdje mee om de struiken uit de grond te krijgen. Dat viel niet altijd mee en sommige struiken gaven zich pas gewonnen nadat 2 struikrovers te tegelijk 'aanvielen'.

De struiken zouden anders bij de sloop worden afgevoerd. Nu krijgen ze een plekjes elders in de wijk. Een flink aantal struiken werd nog geplant in het Hart van Boschveld. Diverse bewoners vroegen belangstellend wat er gaande was, waarna ze een uitleg kregen. Sommige bewoners reageerden zo positief dat ze zelf de handen uit de mouwen staken en een paar stuiken terug plantten. Het is nu wachten of de struiken aanslaan en daarmee ook echt gered zijn.

Struikroven is een initiatief dat in Eindhoven is ontstaan, maar ondertussen verspreidt dit idee van planten en struiken redden bij sloopprojecten zich als een olievlek over Nederland. Ook bij de actie in Boschveld was één van de initiatiefnemers, Bernice Kamphuis, betrokken. Ze heeft zich mede ingezet dat de actie op een juiste wijze kon worden uitgevoerd. Voor struikroven is namelijk wel toestemming nodig van eigenaren van de planten en de gemeente. Gelukkig zagen BrabantWonen en sloper A. van Liempd er geen bezwaren in. BrabantWonen omarmt dit initiatief vanuit haar visie op duurzaamheid en het belang van groen en biodiversiteit in wijken en buurten. Het verdwijnen van sloopgroen is een landelijk probleem: alleen al in Amsterdam zijn er de afgelopen jaren 600 voetbalvelden aan groen verdwenen door de komst van nieuwbouw. Bouwmaterialen worden vaak hergebruikt: waarom dan ook niet het groen hergebruiken?

Ook de Bossche Transfarmers boden hun hulp aan. Ze brachten mest mee en gereedschap (en natuurlijk een aantal leden).

Het was de eerste keer dat stuikroven op deze manier in Boschveld plaatsvond, maar het is niet de eerste keer dat planten bij slooppanden zijn gered. Zo werden eerder een aantal bomen en stuiken gered uit de voormalige pastorietuin en die werden ook elders in de wijk gepland.

De gemeente wil nu vaker kijken of het mogelijk is om aannemers en corporaties aan te spreken op de mogelijkheid van struikroven zeker als het niet mogelijk is om waardevolle struiken en planten te behouden. Elk initiatief in dit kader wil ze ondersteunen, als het past in de financiële kaders van uitvoeringsprogramma's, zelfs financieel.

Auteur:  Alfred Heeroma  Datum:  vrijdag 23 april 2021 
Bron:   BoschveldbeweegtReageren

U kunt tijdelijk niet reageren op dit bericht


Er zijn geen reacties
______________________________________________________________________________
Meer Nieuwsberichten

15-10-21Windmolenpark De Rietvelden geopend
15-10-21Samen West veiliger maken
15-10-21Natuurwerkdag op 6 november
15-10-21Minder klachten over asfaltcentrale
12-10-21Let op met online fraude
12-10-21Tips ter voorkoming babbeltrucs
12-10-21Melden verward gedrag
11-10-21Herinrichting Onderwijsboulevard
11-10-21Ontwikkeling Stationsgebied
11-10-21Samen zien we meer (veiligheid)

Pagina 1 van 87

1 2   Volgende

Er zijn 868 berichten
Links van pagina's op deze site
Agenda BBS-Wijkplein Boschveld BrabantWonen Buurtkrant Copernikkel Documenten Gemeente Geschiedenis Home Links Nieuws OBB Ondernemersnetwerk Veemarktkwartier Vlekkenplan Werkgroepen Werkzaamheden Wijkplaats Wijkplan Zayaz