Mijn wijkt stinkt

Bewoners voeren actie tegen stankoverlast.
Fotograaf: © Onbekend
Al gedurende een langere periode klagen de bewoners van Boschveld, maar ook andere wijken in West over stankoverlast. Het vermoeden bestaat dat het gaat om benzeen die door de asfaltcentrale wordt uitgestoten.

De gemeente doet hier nu onderzoek naar omdat dit door gemeenteraad is gevraagd, maar ook omdat bewoners nadrukkelijk van zich hebben laten horen. Als het aan de bewoners ligt wordt er direct gehandhaafd om uit onafhankelijke metingen is gebleken dat bij de bron de grenswaarde met een factor 2 tot 3 is overschreden. Formeel is het de gemeente die moet handhaven, maar dan moeten er wel voldoende juridische gronden zijn. De gemeente geeft aan dat die metingen alleen niet genoeg reden zijn om te handhaven. Er is overigens bij een controle ook een overschrijding van Polycyclisch Aromatische Koolwaterstoffen (PAK’s) waargenomen. Ook wijst de gemeente er op dat andere bedrijven ook stankoverlast kunnen veroorzaken.

Met behulp van modellen is berekend dat de grenswaarde op de grond (de bron is een pijp van 41 meter hoog) wel aan de norm zou voldoen. Ook zou benzeen slechts een matige geur hebben. Benzeen komt ook van natura voor en kan vrijkomen bij olie producten of tabaksproductie. Om vast te stellen of er echt sprake is van benzeen wordt er nu afvullend onderzoek gedaan. Zo zijn er op 24 april al geur- en meetmonsters genomen op grondniveau en bij de bron. Benzeen is wel een zeer schadelijke stof. Bewoners klagen over keel- en hoofdpijn.

Op 1 en 5 april zijn bij het bedrijf controles uitgevoerd naar aanleiding van geurklachten. Hierbij is geconstateerd dat er qua productie niet in strijd met de vergunning wordt gewerkt. Wel is op 1 april kortstondig een geur waargenomen op het terrein.

Op basis van de overschrijdingen heeft het bedrijf nu de tijd gekregen tot 1 augustus 2021 om te komen met een plan van aanpak. Als dit wordt goedgekeurd en uitgevoerd, zullen er nieuwe metingen worden gedaan. Bewoners vrezen dat dit nog jaren kan duren en verwachten veel eerder actie. Ze zijn daarom petitie gestart om deze aan de gemeente te overhandigen. Tot nu toe zijn er al ruim 770 handtekeningen.

Op 29 april zijn de bewoners geïnformeerd door de gemeente en is er ook een aparte webpagina beschikbaar gemaakt met alle beschikbare informatie. De bewoners vinden dat er niet adequaat wordt opgetreden en eisen meer actie. Ze zoeken nadrukkelijke de media, zoals radio 1, DTV en kranten. Ook hebben veel bewoners een postertje achter het raam met 'Mijn wijk stinkt, wij willen schone lucht'.

Bij een asfaltcentrale in Bergen op Zoom is eerder wel gehandhaafd bij het overschrijden van de norm. Ook op andere plekken in Nederland en België liggen asfaltcentrales onder vuur. Een alternatief is om een nieuwe centrale elders te bouwen. Hiervoor wordt gekeken naar bedrijvenpark De Brand.

Auteur:  Alfred Heeroma  Datum:  vrijdag 07 mei 2021 
Bron:   BoschveldbeweegtReageren
Uw naam: *
E-mail: *
Reactie:
Controle: vul 825 in

* Verplicht, mail komt niet op site

U kunt reageren op dit bericht


Er zijn geen reacties
______________________________________________________________________________
Meer Nieuwsberichten

18-06-21Laadpalen
18-06-21Hogere geluidsnorm Vlek 21
18-06-21Duurzaamheidsprijs voor BWWB
17-06-21Asfaltcentrale sluit tijdelijk
16-06-21Wijkfoto
09-06-21Laat een kind niet in z'n hempie staan
09-06-21Wapeninleveractie
09-06-21Snelheidscontrole Onderwijsboulevard
30-05-21Sloop eerste gedeelte Van Maerlant bijna compleet
30-05-21Tegelwippen tegen Oss

Pagina 1 van 84

1 2   Volgende

Er zijn 832 berichten
Links van pagina's op deze site
Agenda BBS-Wijkplein Boschveld BrabantWonen Buurtkrant Copernikkel Documenten Gemeente Geschiedenis Home Links Nieuws OBB Ondernemersnetwerk Veemarktkwartier Vlekkenplan Werkgroepen Werkzaamheden Wijkplaats Wijkplan Zayaz