Asfaltcentrale sluit tijdelijk

De asfaltcentrale lag vanaf 21 juni 2021 tot begin augustus 2021 stil voor nader onderzoek en doorvoeren van verbeteringen.
Fotograaf: © Alfred Heeroma
De asfaltcentrale van AsfaltNu aan de Veemarktkade gaat voor 6 weken dicht. Na eerdere metingen van benzeen die 2 tot 3 keer hoger waren dan de norm is ook nieuwe meting hoger. Vandaag werd bekend dat de meting van 5 mei bijna 11 keer (10,6 mg/m3 om precies te zijn) hoger was dan de norm en daarmee ook boven de norm die in 2016 werd verlaagd van 5 naar 1 mg/m3. Ook de uitstoot van PAK's is hoger dan de norm. Voor de gemeente is dit niet acceptabel en gaat nu over tot handhaving. De gemeenteraad had eerder al gevraagd om voor 1 juli uitsluitsel te hebben.

De hogere meetwaarde was voor iedereen een schok. Niet alleen voor de gemeente, maar ook voor de centrale zelf. Directeur Diederik Oosting: "De resultaten zijn onverwacht slechter dan voorheen. Hoewel we de urgentie om te zoeken naar oplossingen al langere tijd voelen, achten we ons genoodzaakt per direct meer drastische maatregelen te nemen. Hoewel de samenleving om gerecycled asfalt vraagt, zet AsfaltNu de productie van gerecycled asfalt voor de onderlaag van wegen tijdelijk stop in 's-Hertogenbosch. Ook al druist dit in tegen de duurzame ambities van onze opdrachtgevers en AsfaltNu. Hiermee weten we zeker dat er minder PAK, benzeen en geur vrij zal komen. We nemen deze drastische maatregel om verder onderzoek te doen naar de oorzaken van de overschrijdingen en ons plan van aanpak af te ronden. Deze maatregel nemen we in ieder geval voor een periode van zes weken. Daarna is er een revisieperiode waarin enkele aanpassingen aan de centrale worden uitgevoerd. Tevens willen we onze verantwoordelijkheid nemen en een duidelijk signaal afgeven naar de omgeving. Ook al geeft wetenschappelijk onderzoek aan dat de emissies van de asfaltcentrale geen gezondheidsrisico's met zich meebrengen, we nemen de zorgen van omwonenden zeer serieus."

Het bedrijf wil tijdens de stillegging aanpassing doen aan het productieproces en ook vaste meetapparatuur plaatsen zodat er vaker en sneller gemeten kan worden. Het bedrijf laat weten: De kennis hoe om te gaan met recycling en de bijeffecten is volop in ontwikkeling. Aangezien we in Nederland niet meer terug kunnen en willen naar asfalt dat uitsluitend geproduceerd wordt met nieuwe grondstoffen, moeten we samen aan oplossingen werken. Wij als AsfaltNu nemen daarbij onze verantwoordelijkheid en het initiatief. We zijn gedreven vernieuwers en ook op dit vlak willen we vooruitgang. Het gaat om de juiste balans in de driehoek tussen het hergebruik van grondstoffen - de milieuwinst - en de emissie. Terwijl we samen onderweg zijn naar een emissiearm AsfaltNu, zijn we nu al gestart met het nemen van maatregelen die de emissies (deels) omlaag brengen. Zo houden we Nederland mobiel. Naast deze maatregelen op korte termijn, zoals het aanpassen van bepaalde instellingen in de centrales, die al voor een deel helpen, willen we over zes tot acht maanden een meer structurele oplossing bieden door het plaatsen van nabehandelingsinstallaties. In onze centrale in Bergen op Zoom wordt proefgedraaid met een dergelijke installatie en de eerste resultaten zijn veelbelovend.

Het bedrijf zal vanaf 21 juni worden stilgelegd voor 6 weken. In die zes weken zal bekeken worden welke maatregelen verder nodig zijn. Vooralsnog wordt uitgegaan dat er een revisie van de centrale komt. Er was ook aangedrongen op verplaatsing van het bedrijf naar de Brand, maar daar heeft de gemeente Sint Michelsgestel grote bedenkingen bij. Vanaf 21 juni zal het bedrijf ook een website voor omwonenden openstellen met actuele informatie.

Auteur:  Alfred Heeroma  Datum:  donderdag 17 juni 2021 
Bron:   Boschveldbeweegt/ Mededeling AsfaltNuReageren

U kunt tijdelijk niet reageren op dit bericht


Er zijn geen reacties
______________________________________________________________________________
Meer Nieuwsberichten

17-11-2132 nieuwe huurappartementen in Boschveld
04-11-21Vrijwilligers planten 3000 bloembollen
21-10-21Handjes gezocht voor poten bloembollen
21-10-21Dialoogtafels in november
15-10-21Windmolenpark De Rietvelden geopend
15-10-21Samen West veiliger maken
15-10-21Natuurwerkdag op 6 november
15-10-21Minder klachten over asfaltcentrale
12-10-21Let op met online fraude
12-10-21Tips ter voorkoming babbeltrucs

Pagina 1 van 88

1 2   Volgende

Er zijn 872 berichten
Links van pagina's op deze site
Agenda BBS-Wijkplein Boschveld BrabantWonen Buurtkrant Copernikkel Documenten Gemeente Geschiedenis Home Links Nieuws OBB Ondernemersnetwerk Veemarktkwartier Vlekkenplan Werkgroepen Werkzaamheden Wijkplaats Wijkplan Zayaz