Nieuwsbericht
Windmolenpark De Rietvelden geopend
15 Oct 2021, 21:43:24
|
Zicht vanaf windmolen BWW op windmolenpark Rietvelden. Fotograaf: © BWW
|
Op 15 oktober 2021 is aan de voet van de windmolen aan de Graaf van Solmsweg het windpark Rietvelden officieel geopend door wethouder Mike van der Geld in bijzijn van veel betrokkenen die hebben bijgedragen aan de totstandkoming van het windpark. De windmolens hebben inmiddels hun eerste duurzame kilowatturen geproduceerd. Tijdens de opening is toegelicht hoe deze kilowatturen bijdragen aan een duurzamer 's-Hertogenbosch: Windpark De Rietvelden bestaat uit vier windmolens. Het is een gezamenlijk initiatief van Heineken, containerterminal BCTN, firma Barten, de familie Pennings, coöperatie Bossche Windmolen West (BWW) en duurzaam energiebedrijf Pure Energie. Coöperatie BWW en Pure Energie coördineerden de ontwikkeling en bouw van het windpark en zorgen dat de duurzaam opgewekte elektriciteit in 's-Hertogenbosch wordt benut bij de brouwerij, bij BCTN en bij inwoners thuis.
Drie van de vier windmolens leveren elektriciteit aan de Heineken brouwerij op het bedrijventerrein, zo lichtten Piet-Hein Timp (category manager Sustainability and Energy bij dit bedrijf) en Arthur Vermeulen (directeur Windenergie bij Pure Energie) toe. Eén van de windmolens staat op het terrein van Heineken. Deze drie windmolens voorzien in circa zestig procent van de elektriciteitsvraag van de brouwerij. Aangevuld met elektriciteit uit Windpark Barrepolder naast de brouwerij in Zoeterwoude, veel zonnepanelen op beide brouwerijdaken en elektriciteit uit Windpark Fryslân zorgt dit ervoor dat het volledige elektriciteitsgebruik van de bierbrouwer duurzaam in Nederland wordt ingekocht.
Op het bedrijventerrein is ook de containerterminal van BCTN gevestigd. Vanaf deze plek komen en gaan containers gevuld met goederen per binnenvaartschip van en naar andere locaties in Nederland en België. BCTN heeft samen met NedCargo een elektrisch aangedreven schip ontwikkeld. Speciale batterijcontainers die deze elektrische schepen voeden, worden in 's-Hertogenbosch opgeladen met een deel van de elektriciteit opgewekt door Windpark De Rietvelden. Daardoor stoten deze schepen geen CO2 meer uit, vertelde Wim Busser, Purchase and Support Director van BCTN.
Joep Mol, voorzitter van coöperatie BWW, legde uit dat 540 inwoners van 's-Hertogenbosch lid zijn van de coöperatie. De leden zijn samen eigenaar van de windmolen aan de Graaf van Solmsweg: zij wekken samen en lokaal écht groene energie op. De leden brachten door de aankoop van Bossche Windmolen Delen vijftien procent eigen vermogen bijeen voor de bouw van de coöperatieve windmolen. Het vreemd vermogen werd geleend bij Rabobank 's-Hertogenbosch. De opbrengst van de windmolen wordt onder de leden verdeeld met Energy Credits: een jaarlijkse korting op de energierekening. Ook zal coöperatie BWW een deel van de opbrengst uit de windmolen besteden aan educatieve en innovatieve projecten op het gebied van duurzame opwek in 's-Hertogenbosch. De 540 leden nemen de elektriciteit die zij thuis gebruiken af uit hun eigen windmolen.
De windmolen van coöperatie BWW wekt meer elektriciteit op dan dat de leden zelf verbruiken. Inwoners van 's-Hertogenbosch die geen lid zijn van de coöperatie kunnen toch stroom afnemen uit de Bossche Windmolen West door klant te worden bij Pure Energie via een
speciale webpagina.
Een deel van de opbrengst van het windpark wordt ter beschikking gesteld aan de omgeving: het omgevingsfonds. De formule hiervoor is 0,50 euro per opgewekte megawattuur, voor een periode van vijftien jaar. Het windpark wekt naar verwachting circa 38.600 megawattuur per jaar op, dus er kan een bedrag van circa 19.300 euro per jaar beschikbaar zijn voor de omgeving. Gekozen doelen voor het fonds zijn bijdragen aan duurzaamheid, groen in de buurt, leefbaarheid, andere sociale aspecten die bijdragen aan een betere buurt of wijk en beperking van mogelijk negatieve effecten van het windpark op de omgeving. Er wordt nu gewerkt aan een stichting die het fonds beheert. Wie wil meehelpen deze stichting op te zetten, kan
contact opnemen met BWW en Pure Energie via. Meer informatie over het fonds staat
online.
Auteur: Alfred Heeroma/ Persbericht
Bron: Persbericht