Boschveld Beweegt is de naam van het wijkplan voor de buurt Boschveld in 's-Hertogenbosch. Deze website is een gemeenschappelijk initiatief van BrabantWonen, Zayaz Gemeente 's-Hertogenbosch en OBB wijkraad.
Deze site bevat informatie over activiteiten en ontwikkelingen in de buurt.

Home BrabantWonen Gemeente OBB Zayaz Wijkplan

Agenda

BBS-Wijkpein

Boschveld

Buurtkrant

Copernikkel

Documenten

Geschiedenis

Links

Nieuws

Ondernemersnetwerk

Veemarktkwartier

Vlekkenplan

Werkgroepen

Oude site

Nieuwsbericht

Station: knooppunt van verbinding en ontmoeting
9 May 2023, 16:02:55


Fotograaf: © Gemeente


De gemeente 's-Hertogenbosch, ProRail, provincie Noord-Brabant, NS en de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) werken samen aan de ontwikkeling van een duurzaam station en stationsgebied. Klaar voor de toekomst. De partijen hebben elkaar gevonden in de gezamenlijke ambities. Deze staan in het Ambitiedocument Bosch Centraal: Slim, Gezond en Gastvrij. Voor de reiziger, inwoner, de stad en de regio betekent dit een vooruitzicht op een beter toegerust en duurzamer station. In een groener stationsgebied in het hart van de Bossche Spoorzone.

's-Hertogenbosch is een van de grootste overstapstations van Nederland. Een belangrijk knooppunt lokaal, in de regio en landelijk. Ov-reizen naar noord, zuid, oost of west gaan vaak via 's-Hertogenbosch. Alle vormen van vervoer komen hier ook samen. Van de (deel)fiets en (deel)auto tot openbaar vervoer zoals treinen, streek- en stadsbussen. Maar het is nog veel méér dan alleen de plek waar een reis begint, eindigt of waar reizigers overstappen.

"Wensen van mensen veranderen. Daar spelen we met de betrokken partijen op in", vertelt wethouder Ufuk Kâhya. "Ook als het gaat om duurzaam wonen, reizen, werken, bewegen en leven. We maken slim gebruik van de ruimte die er is. En van handige datatoepassingen om duurzaam reizen voor de reiziger makkelijker te maken. Bosch Centraal moet mensen uitnodigen om een kop koffie te drinken of een wandeling te maken. Hier ontmoeten mensen elkaar. Mensen uit de stad, de omliggende dorpen en van ver daarbuiten. Bosch Centraal wordt het hart van de stad dat de historische binnenstad, de Bossche Spoorzone en het Paleiskwartier beter met elkaar verbindt.”

Omgeving en gebruikers
De vernieuwing van een station en stationsgebied gaat niet over één nacht ijs. Zo komt er een nieuw zijperron aan spoor 8 met trappen en een lift. De hal van het station krijgt een nieuw jasje. En aan de kant van het Paleiskwartier komt een ontvangstruimte. De voorpleinen worden opgeknapt met ruimte voor nieuwe gedeelde mobiliteitsoplossingen.

Om de wijkverbinding tussen oost en west te verbeteren, worden drie opties onderzocht: het uitbreiden of vernieuwen van de voetgangersbrug (passerelle) en het aanleggen van een tunnel. De bushaltes krijgen meer wachtvoorzieningen. En er komen meer mogelijkheden om de fiets te parkeren: aan de kant van het Paleiskwartier en aan de kant van het centrum. In het stationsgebied komt meer ruimte voor planten, struiken en bomen. En fijne plekken om te verblijven.

Voor deze verbeteringen wordt eerst een ontwerp gemaakt. De samenwerkende partners betrekken daar ook reizigers, inwoners en ondernemers bij. Hun ideeën en enthousiasme zijn heel waardevol in dit proces. De eerste gesprekken met de omgeving over deze oplossingen vinden voor de zomervakantie 2023 plaats.

Middelpunt van de Bossche Spoorzone
De gemeente 's-Hertogenbosch heeft grote plannen voor de Bossche Spoorzone. Met het station als kloppend hart. In de periode tot en met 2030 komen daar zo'n 4800 woningen bij. Waarvan 500 woningen in de omgeving van het station. Extra woningen betekent ook dat meer inwoners en bezoekers gebruik maken van het station.

Het aantal reizigers groeit de komende jaren met zo'n 40 %. Dat is ook de reden waarom de partners samen investeren in het station en stationsgebied. Met aandacht voor de veranderende vraag naar (deel)vervoer, bereikbaarheid van het openbaar vervoer en fiets- en loopvoorzieningen in het gebied. Én voor meer groen. Daarmee zijn we ook beter bestand tegen extreme weersomstandigheden. En dragen we bij aan de leefbaarheid in de stad. Bosch Centraal verbindt en wordt een plek waar je iets beleeft en een wandeling kunt maken omdat het er groen, gezellig en aantrekkelijk is.





Auteur: Gemeente
Bron: Persbericht gemeente




Documenten

25-May-23Buurtkrant Boschveld mei 2023
30-Mar-23Ambitiedocument Bosch Centraal: Slim, Gezond en Gastvrij.
17-Mar-23Buurtkrant Boschveld maart 2023
26-Jan-23Buurtkrant Boschveld januari 2023
17-Nov-22Buurtkrant Boschveld november 2022
22-Sep-22Buurtkrant september 2022
14-Jul-22Buurtkrant Boschveld juli 2022
04-Jul-22Verslag Boschveldoverleg 30 mei 2022
26-May-22Buurtkrant Boschveld mei 2022
07-Apr-22Verslag Boschveldoverleg 28 maart 2022

Meer documenten


Nieuwsberichten

28-May-23Seniorenconsulent bij Eerste Hulp Bij Geldzaken
26-May-23Renovatie woningen Vlek 16
24-May-23Varkensruggen op Simon Stevinweg
15-May-23Hoogste punt nieuwbouw Vlek 21
14-May-23Simon Stevinweg afgesloten
10-May-23Eerste kinderstadsdichter maakt gevelgedicht
10-May-23Fittestdag
09-May-23Station: knooppunt van verbinding en ontmoeting
03-May-23Theater strijkt neer op het EKP-terrein
27-Apr-23Oekraïense vluchtelingen in Boschveld

Meer nieuws





© 2007 - 2023 Alle rechten voorbehouden   ※   Ontwerp De Vrije Letter   ※
info@boschveldbeweegt.nl
Disclaimer
Uit onderzoek is gebleken dat donkere achtergronden beter zijn voor uw ogen