Home Over Contact
Nieuws Agenda Vlekkenplan Wijkplan Service
BrabantWonen Zayaz Gemeente BBS OBB Buurtkrant Copernikkel
Boschveld Beweegt| Den Bosch |Stoppen met roken

Stoppen met roken
28-Jan-2025

Leestijd 3 minuten

rookvrij-23jan2025-AlfredHeeroma1.jpg title =
Cindy Maas van de GGD legt de professionals het doel van de middag uit.
Fotograaf: © Alfred Heeroma - Bron: Boschveld Beweegt


Er is tegenwoordig steeds meer aandacht voor gezondheid, ook bij de gemeente en verschillende instellingen. Op donderdag 23 januari was er in BBS Boschveld een bijeenkomst van professionals die zich konden laten informeren over de oplossingen van het rookprobleem. Cindy Maas van de GGD opende de middag door te wijzen dat mensen die van het roken af willen komen hierbij op een zo'n laagdrempelige manier begeleiding moeten krijgen.

Dat betekent ook dat het aanbod naar de potentiële stoppers toe moet. Zo is de GGD al op stap gegaan naar scholen en bijvoorbeeld de moskee. De GGD gaat hiermee nog minimaal een half jaar door. In Boschveld is er ook een praatgroep gestart met de naam De Filter en die is al een aantal keer bij elkaar geweest. Helaas is daar vanwege persoonlijke omstandigheden even een tijdelijke stop van toepassing. Doel van de middag was om professionals te informeren over de diverse mogelijkheden en daaraan bleek best behoefte, want ook professionals bleken niet op de hoogte te zijn van de mogelijkheden.

Voor mensen die denken op eigen kracht te kunnen stoppen is er het stopplan. Roken is een verslaving en zorgt ervoor dat je lichaam minder weerbaar is. Het heeft niet alleen impact op je longen, maar ook op je hart en bloeddruk. Stoppen met roken heeft als voordeel dat je een beter conditie krijgt, maar bijvoorbeeld ook meer smaak. Bijkomend voordeel is dat je geld overhoudt. Het stopplan is een soort checklist die je kan volgen, zodat je van te voren weet wat ervoor nodig is. Er zijn meerdere apps die je kunnen helpen. Vrouwen willen vaak stoppen met roken als ze zwanger willen worden, maar ook voor een zware operatie kan het goed zijn om te stoppen, zodat herstel sneller gaat.

Voor mensen die denken hulp nodig te hebben, zijn er meerdere commerciële organisaties die verschillende werkwijzen hebben. In de meeste gevallen worden de kosten hiervoor vergoed door de zorgverzekeraar. De verschillen zitten in de manier van begeleiden. Soms is een individuele aanpak beter, terwijl voor anderen juist een groepsaanpak beter werkt. Vaak houden de deelnemers van zo'n groepsaanpak ook na de begeleiding nog contact. Soms is er ook begeleiding via telefonisch contact of online mogelijk. Ook kan het zijn dat er ook hulpmiddelen zoals nicotinepleisters nodig om te stoppen, ook hier is vergoeding door de verzekeraar mogelijk.

De meeste aanbieders van stopprogramma's geven aan dat een begeleiding van 2 tot 3 maanden voldoende is om een terugval te voorkomen, maar ook na deze periode is er een opvolging of cliënten het inderdaad volhouden. Niet in alle gevallen leidt het tot succes, maar 70 tot 80% van de cliënten stopt voor langere tijd met roken.
Vaak zijn de programma's gericht rokers die al langere tijd roken. Het gaat hierbij om sigaretten. Voor het stoppen van vapen, wat veel bij jongeren voorkomt, is een iets andere aanpak nodig. Nicotine is het stofje dat zorgt voor de verslaving. Het ontwennen van nicotine gaat sneller dan menigeen denkt, maar voor het stoppen met roken is vaak ook een andere levensstijl nodig. Roken gebeurt namelijk vaak in combinatie, denk bijvoorbeeld bij het uitgaan dat het drinken vaak een aanleiding is om ook te roken.

De verwachting is dat de praatgroep De Filter medio maart weer wordt opgestart. Coach Arno Smeets van ZoHealthy is elke vrijdag van 10.00 tot 14.00 uur aanwezig in BBS Boschveld. Je kan je hiervoor aanmelden.
Het Trimbos heeft een site Ik Stop Nu waar je nuttige informatie vindt waarmee je of zelf aan de slag kan of met begeleiding. Andere sites van aanbieders die aanwezig waren deze middag zijn Rookvrij en Fitter en Rookvrij Ook Jij.


Auteur: Alfred Heeroma