Home Over Contact
Nieuws Agenda Vlekkenplan Wijkplan Service
BrabantWonen Zayaz Gemeente BBS OBB Buurtkrant Copernikkel
Boschveld Beweegt| Den Bosch |Etensresten mogen in groene container

Etensresten mogen in groene container
29-Sep-2025

Leestijd 3 minuten

GFT-E.jpg title =
Etensresten mogen voortaan ook in de groene container.
Fotograaf: © Afvalstoffendienst - Bron: Afvalstoffendienst


De afgelopen maande deed de Afvalstoffendienst een proef met het inzamelen van etensresten bij het GFT afval. Behalve het groente- en fruitafval mogen nu ook (on)gekookte etensresten in de groene container. Sinds 15 september is de Afvalstoffendienst bezig deze campagne uit te rollen. Dit onder de noemer GFT+E.

Ook etensresten zijn grondstof voor iets waardevols: compost en biogas. Compost voedt de bodem en biogas is een duurzame energiebron. Zo krijgt GFT+E een tweede leven! Toch belandt nog veel GFT+E in de grijze container bij het restafval. Maar liefst 40% van het restafval bestaat uit GFT+E. Zonde, want restafval wordt verbrand. 

Mensen die al wel etensresten scheiden maken vaak gebruik van bio-zakjes. Deze zakjes zijn afbreekbaar, maar dit is wel een moeizaam proces. Daarom wordt een krantenvel aangeraden.

GFT+E is de uitbreiding van de oorspronkelijke term GFT, die staat voor groente-, fruit- en tuinafval. De 'E' is toegevoegd om extra duidelijk te maken dat ook etensresten (gekookt en ongekookt) in de groene container horen.
Wie geen groen container heeft, maar wel een tuin, kan een container aanvragen bij de Afvalstoffendienst, Dit kan door een e-mail te sturen, waarbij aangegeven kan worden of men een 140 of 240 liter container wil. De containers worden dan een maal per twee weken geleegd .
Wie in een appartementencomplex woont, maar geen groene container heeft, moet nog even geduld hebben. Een aantal complexen hebben meegedaan aan een proef en de resultaten daarvan worden binnenkort bekend.
 
Vlees- en visresten in de container. Gaat dat niet stinken?
Ja, dat kan. Vooral vlees- en visresten kunnen voor wat overlast zorgen. Verpak vlees- en visresten daarom altijd in een krantenvel of een keukenpapiertje. Dat helpt tegen geurtjes én ongedierte.
 
Hoe scheid ik GFT+E in de keuken?  
Gebruik een bakje of klein emmertje en zet dit op het aanrecht. Door de dag heen verzamel je daarin je GFT+E. Na het avondeten neem je dit bakje of emmertje mee naar buiten en leegt het in de groene container. Was het bakje of emmertje daarna af óf zet het in de vaatwasser. 
 
Voorkomen van afval van etensresten is nog beter. De Afvalstoffendienst heeft hiervoor een aantal tips:
• Kijk goed naar de THT-datum (ten minste houdbaar tot). Die geldt zolang de verpakking ongeopend is. Is het product al open? Gebruik dan je zintuigen: ruikt het vreemd of ziet het er anders uit? Dan kun je het beter niet meer eten.
• Laat eten niet te lang buiten de koelkast.
• Bewaar eten op de juiste plek.
• Koop alleen wat je nodig hebt.
• Kook de juiste porties, bijv 100 gram pasta per persoon.
• Vries restjes meteen in of gebruik de restjes morgen in een nieuw gerecht.
• Deel je koelkast slim in: 
- Groenten bewaar je in de groentelade (iets minder koud). 
- Vlees en vis leg je op de onderste plank (het koudst). 
- Tafelsauzen kunnen bovenin. 
- Zet producten die snel op moeten vooraan. 
- Eieren kun je thuis beter wél in de koelkast bewaren, ook al staan ze in de winkel buiten de koeling. 
- Zomerfruit zoals aardbeien, kersen en frambozen? Leg ze op een plat bord in de koelkast. Zo blijven ze langer goed.

Auteur: Afvalstoffendienst/ Alfred Heeroma