1629 - 1874
In 1629 viel Den Bosch na een lange belegering. De zogenaamde Moerasdraak, het natte gebied rondom de vesting, werd door Frederik Hendrik drooggelegd. Dit staat nu nog bekend als de linie 1629. Er zijn ook aanwijzingen dat in Boschveld een deel van die linie was gevestigd, dit moet ongeveer zijn waar het huidige winkelcentrum ligt, daar ligt een zandrug. Frederik Hendrik had een groot leger van 30.000 soldaten ter beschikking en wist de stad te veroveren. De 80-jarige oorlog eindigde in 1648, maar de overheersing bleef.
Er werd wel gewerkt aan de versteviging van het Zuiderfrontier door onder andere Menno van Coehoorn, die het werk in 1697 afrondde. Dit bleek veelal goed te werken, want ondanks de Spaanse bezetting was er in het zuiden van Nederland nog regelmatig strijd. De stad werd in 1794 ontzet door de Fransen. Die werden op hun beurt weer verjaagd door Pruisen in 1813. Nog steeds was het gebied buiten de vesting amper bewoond. Dit was ook niet toegestaan. De gebieden van het Bossche Veld en de May kwamen in de 18e regelmatig onder water te staan als de sluizen bij Crevecoeur dicht werden gezet en het water van Dommel en AA niet weg kon. Op een schilderij van Jan Goyen is zelfs te zien dat hier in de winter werd geschaatst. Het gebied werd dan ook verder weinig gebruikt, vanwege de vele overstromingen. Alleen midden 19e eeuw kwam er interesse van enkele biologen vanwege de plantendiversiteit.
Het Zuiderfrontier was een belangrijke verdedigingslinie. Op 18 april 1874 werd de Vestingwet aangenomen. Hierbij werd de nadruk gelegd op de verdediging rondom Amsterdam door wat we kennen als de Hollandse Waterlinie. Hiermee verviel het Zuiderfrontier en mocht men na 1877 zich ook vestigen buiten de vestingmuren. Tegenwoordig wordt het Zuiderfrontier als de Zuiderwaterlinie ingezet als toeristische trekpleister.
Hoewel er buiten de stadsmuren wel activiteiten waren, gebeurde het meeste binnen de stadsmuren. Op het 'Plan van 's-Hertogenbosch' 1755, staat vermeld dat er in het Bossche Veld een weg loopt met de naam ‘Paardekrengsteeg’. Een kreng is een kadaver.
Auteur: Alfred Heeroma
Datum initiele tekst: zondag 17 april 2022
Datum laatste update: zondag 29 mei 2022
Reageren of iets toevoegen, laat het ons weten via
mail
Geheel of gedeeltelijke overname van deze tekst alleen na (schriftelijke) toestemming van de auteur"