Ten zuiden van de Grasso werd verder gewerkt aan de verhoging van het gebied. In 1924 was de industriehaven gereed. In 1924 moest wethouder Krijgsman toegeven dat er echt sprake was een economische crisis. Het industrieterrein was klaar, maar bedrijven stonden niet in de rij. Om het mislukken van het industrieterrein te compenseren werd in 1928 besloten om de veehandel van het Kardinaal van Rossumplein, Kanaaldijk, Hooge Nieuwstraat en Tolburg naar dit nieuwe gebied moest. Burgemeester van Lanschot was de drijvende kracht achter dit idee.
In 1925-1926 werd bij de Parallelweg het sportpark De Hooge Donken aangelegd. Dit was in het kader van de werkverschaffing. Voetbalclub Wilhelmina was de eerste club die in 1926 gebruik maakte van het sportpark. Oorspronkelijk was dit één van de eerste voetbalverenigingen in Den Bosch (opgericht in 1897). Voordat RKVV Wilhelmina naar De Hooge Donken kwam, voetbalde ze in Vught (net zoals BVV, maar die wilde niet naar dit nieuwe sportpark). In De Hooge Donken lagen 5 velden. Er werd ook een houten wielerbaan aangelegd, die in 1928 in gebruik werd genomen. De baan werd door op 6 mei 1928 geopend door de vrouw van burgemeester Lanschot. De baan was er gekomen op verzoek van de wielerclubs Swift en de Pedaalridders. Er werden diverse wedstrijden gehouden, maar de belangstelling bleef achter bij de verwachting. In 1938 veranderde dat met de komst van wielerlegende Gerrit Schulte, maar lang duurde dat niet vanwege de oorlog. Zover bekend was op 14 april 1941 de laatste wedstrijd. De baan werd in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. Het sportpark is tot 1951 door Wilhelmina gebruikt; daarna verhuisden ze naar sportpark De Wolfsdonken.
In jaren 20 van de vorige eeuw waren er meer ontwikkelingen aan de westkant van het spoor. De veemarkt werd gebouwd van 1929 tot 1931. Door planning van de bouw van industrie werd er ook een haven aangelegd, die bekend werd als industriehaven. In 1932 mocht ook Bossche Watersportvereniging De Viking gebruik maken van de haven en ontstond de naam Vikinghaven. Deze vereniging zat er tot 1952.
Meer over sport in Den Bosch is te vinden in
onderzoek naar de sport voor en in de eerste Wereldoorlog.
Auteur: Alfred Heeroma
Datum initiele tekst: dinsdag 19 april 2022
Datum laatste update: zondag 01 mei 2022
Reageren of iets toevoegen, laat het ons weten via
mail
Geheel of gedeeltelijke overname van deze tekst alleen na (schriftelijke) toestemming van de auteur"