Rookmelders per 1 juli verplicht

Vanaf 1 juli 2022 moeten alle woningen een rookmelder per woonlaag hebben.
Fotograaf: © Interpolis
Vanaf 1 juli moet op elke verdieping van een woning een brandmelder aanwezig zijn. Dit is wettelijk in het bouwbesluit opgenomen. Dat geldt dus voor zowel koop als huurhuizen.

Voor nieuwbouw geldt al sinds 2003 dat er een rookmelder moet zijn, aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Voor oudere woningen volstaat een brandmelder op batterijen. Hierin zijn 2 types. Het ene werkt op een standaard batterij en gaat ongeveer een jaar mee. U moet dan wel tijdig de batterij vervangen. Er zijn ook rookmelders met een accupack die ongeveer 10 jaar meegaan. Als u nog rookmelders wordt u aangeraden voor deze (iets duurdere) melders te gaan. Deze zijn te koop vanaf circa € 25. Heel goedkope rookmelders werken vaak slecht of hebben geen CE keurmerk (en dat is wel verplicht).

Als u meerdere woonlagen in uw huis heeft, moet u op elke woonlaag een melder aanbrengen. Er zijn ook systemen te koop waarbij de rookmelders te koppelen zijn. Als dan bijvoorbeeld op zolder brand uitbreekt, dan gaan alle rookmelders in het huis af. De beste plek voor het plaatsen van de rookmelder is minimaal 50 cm van een muur of hoek en niet op de tocht of bij mechanische ventilatie in de buurt.

De verplichting van de rookmelders is omdat het zowel schade kan beperken (u wordt eerder gealarmeerd en kan dan ook eerder ingrijpen), maar ook levens redden, zeker al u ligt te slapen als er brand uitbreekt.

Als u na 1 juli geen rookmelder heeft en er ontstaat brandschade, dan kan het zijn dat uw woon of inboedelverzekeraar geen of een lagere vergoeding geeft.

Op de website van Brandveilig Nederland kunt meer informatie vinden over de brandmelders.Auteur:  Alfred Heeroma  Datum:  woensdag 04 mei 2022 
Bron:   BIN/ BoschveldbeweegtReageren

U kunt tijdelijk niet reageren op dit bericht


Er zijn geen reacties
______________________________________________________________________________
Meer Nieuwsberichten

28-05-22Dag tegen inbraak
28-05-22Boschveldtuin 10 jaar
27-05-22Discussieavond over feesten Brabanthallen
27-05-22Muziektheater in BBS Boschveld
26-05-22VR-bril tegen eenzaamheid
08-05-22Muurschildering
04-05-22Rookmelders per 1 juli verplicht
04-05-22Vrijwilligers gezocht voor fietslessen
17-04-22APV, hoe zit dat nu?
17-04-22Blauwe zone Celsiusstraat verdwijnt

Pagina 1 van 91

1 2   Volgende

Er zijn 901 berichten
Links van pagina's op deze site
Agenda BBS-Wijkplein Boschveld BrabantWonen Buurtkrant Copernikkel Documenten Gemeente Geschiedenis Home Links Nieuws OBB Ondernemersnetwerk Veemarktkwartier Vlekkenplan Werkgroepen Werkzaamheden Wijkplaats Wijkplan Zayaz