Muurschildering

De Braziliaanse kunstenaar Pixote Mishu aan het werk aan een mural.
Fotograaf: © Alfred Heeroma
Op de kopse kant van de flat op de hoek Copernicuslaan/ Oude Vlijmenseweg wordt gewerkt aan een muurschildering. Het is een ontwerp van de Braziliaanse kunstenaar Pixote Mishu die op uitnodiging van Kings of Colors en Open Art Museum de muurschildering (mural) aanbrengt. Het is de grootste schildering in de openbare ruimte sinds de schilderingen van de silo's bij de voormalige Heus fabriek en de eerste muurschildering in Den Bosch. Het past ook prima in het concept van 'Kunst in de Spoorzone'.

De flat is van Zayaz en die ondersteunt het project ook. Aanvankelijk was onduidelijk of het project wel door kon gaan omdat de Welstandscommissie bezwaar zou hebben. Dat was niet tegen het ontwerp, maar wel of de karakteristiek van het gebouw niet zou worden aangetast. In de gevel zitten uitstekende stenen en ook zou voor het beeld een rand rondom het kunstwerk moeten zitten. Nu het kunstwerk bijna klaar is, lijkt het als de Welstandscommissie geen bezwaren had.

Kings of Colors is vaker actief in de stad, denk aan de beschilderingen van de afvalcontainers en de vuilniswagens. De stichting wil dan ook verbinding leggen tussen straatcultuur en het grotere publiek en doet dat door verbinding te zoeken tussen artiesten en organisaties die niet zo voor de hand liggen. Door de kunst kan ook een bepaalde boodschap worden uitgedragen. Het is aan een ieder om zelf een boodschap in het kunstwerk te zien, maar het beeld dat Pixote Mishu lijkt te willen uitdragen is de bedreiging van culturen en het regenwoud. Volgens de kunstenaar zelf is het een eerbetoon aan een vriend die verleden jaar is overleden. Het is de eerste keer dat de kunstenaar buiten Brazilië aan het werk is.

Namens Kings of Colors begeleiden Stefan van Ham en Jan-Henk van Ieperen het project. Daarnaast werken er ook studenten van de Kunstacademie St. Joost mee.

Komende dinsdag zal het kunstwerk officieel worden afgerond door de Braziliaanse Ambassadeur Paulo Roberto Caminha de Castilhos França en burgmeester Jack Mikkers.

Auteur:  Alfred Heeroma  Datum:  zondag 08 mei 2022 
Bron:   BoschveldbeweegtReageren

U kunt tijdelijk niet reageren op dit bericht


Er zijn geen reacties
______________________________________________________________________________
Meer Nieuwsberichten

16-09-22Ontwerpbeschikking EKP-Noord ter inzage
16-09-22Evaluatie digitaal parkeren
14-09-22Gezondheidsmarkt en film komende vrijdag
03-09-22Boschveld Live Zomereditie
25-08-22Boschveld Live
19-07-22Een buurtsportcoach in de buurt
02-07-22Wegwerkzaamheden
20-06-22Nieuwbouw Weener XL bereikt hoogste punt
11-06-22Studenten Kunstacademie in protest
28-05-22Dag tegen inbraak

Pagina 1 van 91

1 2   Volgende

Er zijn 910 berichten
Links van pagina's op deze site
Agenda BBS-Wijkplein Boschveld BrabantWonen Buurtkrant Copernikkel Documenten Gemeente Geschiedenis Home Links Nieuws OBB Ondernemersnetwerk Veemarktkwartier Vlekkenplan Werkgroepen Werkzaamheden Wijkplaats Wijkplan Zayaz