Studenten Kunstacademie in protest
In 1989 dreigde het Kunstonderwijs na 175 jaar uit de stad te verdwijnen naar Tilburg. Dit leidde toen tot veel protest, ook in de gemeenteraad. ’s-Hertogenbosch had toen al niet zo’n sterke HBO positie en het verlies van de Kunstacademie zou een forse klap zijn als Hogeschoolstad.

Anno 2022 is er weer reuring binnen het kunstonderwijs. AKV St Joost valt onder het Avans onderwijs en is gevestigd in een deel van het voormalige EKP gebouw. De Kunstacademie (KA) is daar in 2017 naar toe verhuist als tijdelijke onderkomen. Het pand van de KA aan de Onderwijsboulevard zou worden gesloopt en plaatsmaken voor nieuwbouw. De sloop heeft ondertussen plaatsgevonden, de nieuwbouw laat nog op zich wachten.

Kunstonderwijs zou in het project van EKP-Noord een nadrukkelijke plek moeten krijgen (nu aangeduid als KuBus, Kunst & Business). Avans hogeschool heeft echter aangekondigd dat naast de KA ook Business Innovation in het EKP gebouw moeten worden gehuisvest. Gezien de basis van Kubus niet vreemd, maar de studenten van de KA denken daar toch anders over. Zij zien een inperking van hun ateliers en daarmee artistieke vrijheid. Dat zou volgens de studenten de doodsteek zijn voor het kunstonderwijs. Op donderdag 2 juni droegen ze dan ook symbolisch het kunstonderwijs in Den Bosch ten grave. Na een aantal toespraken werd een kist geplaatst in een kuil achter de academie en werd een grafsteen geplaatst.

De studenten vinden dat er in de communicatie nogal veel is misgegaan. Ook directeur René Bosma geeft aan dat er nog eens goed gepraat moet worden. Hij meent dat het allemaal wel meevalt. De huidige situatie is sowieso niet houdbaar. Het gebouw is niet duurzaam of toekomstbestendig.
Auteur:  Alfred Heeroma  Datum:  zaterdag 11 juni 2022 
Bron:   BoschveldbeweegtReageren

U kunt tijdelijk niet reageren op dit bericht


Er zijn geen reacties
______________________________________________________________________________
Meer Nieuwsberichten

02-07-22Wegwerkzaamheden
20-06-22Nieuwbouw Weener XL bereikt hoogste punt
11-06-22Studenten Kunstacademie in protest
28-05-22Dag tegen inbraak
28-05-22Boschveldtuin 10 jaar
27-05-22Discussieavond over feesten Brabanthallen
27-05-22Muziektheater in BBS Boschveld
26-05-22VR-bril tegen eenzaamheid
08-05-22Muurschildering
04-05-22Rookmelders per 1 juli verplicht

Pagina 1 van 91

1 2   Volgende

Er zijn 904 berichten
Links van pagina's op deze site
Agenda BBS-Wijkplein Boschveld BrabantWonen Buurtkrant Copernikkel Documenten Gemeente Geschiedenis Home Links Nieuws OBB Ondernemersnetwerk Veemarktkwartier Vlekkenplan Werkgroepen Werkzaamheden Wijkplaats Wijkplan Zayaz