Home Over Contact
Nieuws Agenda Vlekkenplan Wijkplan Service
BrabantWonen Zayaz Gemeente BBS OBB Buurtkrant Copernikkel
Boschveld Beweegt| Den Bosch |Raad stemt in met bestemmingsplan Parallelweg

Raad stemt in met bestemmingsplan Parallelweg
01-Jul-2012

Leestijd 4 minuten


Boschveld wordt de komende jaren grondig aangepakt. Daarvoor is onlangs een voorstel voor wijziging van het bestemmingsplan. Eén stukje is daar apart uit genomen, namelijk het stuk dat nodig is voor de aanleg van de Verlengde Parallelweg. Het besluit om tot deze verlenging te komen, is al in 2004 genomen. De wijziging van het bestemmingsplan voor de Parallelweg is afgelopen dinsdag door de gemeenteraad aangenomen, maar daarbij zijn ook een aantal moties aangenomen. De behandeling van het voorstel werd ook gekoppeld aan de wijziging van het bestemmingsplan van de Industriehaven. Deze laatste staat echter nog aan het begin van het proces.

De meeste fracties vinden het verlengen van de Parallelweg noodzakelijk. De PvdA vindt dat dit leidt tot een ontlasting van de Binnenstad, maar dat dit niet tot onevenredig veel belasting voor Boschveld mag leiden. Ze diende een motie in (samen met GroenLinks, SP, Rosmalens Belang, CDA en Bossche Groenen) om een knip (afsluiting) van de huidige Parallelweg ter hoogte van de Oude Engelenseweg-Veemarktkade-Diezekade te realiseren zodra de nieuwe Diezebrug in gebruik wordt genomen. Deze motie werd aangenomen en Wethouder Hoskam zei toe dit ter harte te nemen. Als het college een besluit over de knip (die het college nu gepland heeft voor de Diezekade) is genomen, de raad per Raads Informatie Brief zal worden geïnformeerd. Overigens zijn ook de Brabanthallen en De Gruyterfabriek tegen een knip in de Diezekade. Het verkeersbesluit staat los van het bestemmingsplan.

D66 zou graag een onderzoek willen naar de verkeersbewegingen in combinatie met de ontsluiting van de Industriehaven. Er is nu alleen een onderzoek gedaan in het kader van de verlenging van de Parallelweg. Masselink (Stadspartij Knillis) vindt het daarvoor veel te vroeg, omdat nog niet bekend is welke keuze er wordt gemaakt ten aanzien van de Industriehaven. Hij acht het college wijs genoeg om daarin de juiste beslissing te nemen. Bovendien kunnen genomen verkeersbesluiten ook weer gewijzigd worden. Ook in de plannen voor de Industriehaven is een knip in de Diezekade gepland.

De Bossche Groenen diende een motie in om na de verlenging van de Parallelweg de huidige Diezebrug voor het autoverkeer af te sluiten en in te richten voor alleen Openbaar Vervoer en fietsverkeer. Hoskam vond dit te ver gaan, omdat er wel ruimte moet zijn voor lokaal verkeer. De motie werd met grote meerderheid verworpen. Bij de aanleg van de Nieuwe Diezebrug is ook ruimte ingericht voor een fietsbrug. Ook diende de Bossche Groenen een motie in met het verzoek om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor het Openbaar Vervoer rond de Brabanthallen bij de ontwikkeling van de Industriehaven, waarbij ook het gebruik van een transferium mogelijk zou moeten zijn. Deze motie werd aangenomen.

Er werd ook een opmerking gemaakt dat de bomenkaart bij het bestemmingsplan niet juist is. Het gaat hier om bomen die gekapt, verplaatst of juist geplant moeten worden. Volgens wethouder Snijders is deze kaart wel juist, maar zal het nader bekijken. Het OBB (Onafhankelijk Buurtplatform Boschveld) had er eerder al op gewezen dat die kaart niet juist is.

Uiteindelijk werd het bestemmingsplan met een grote meerderheid aangenomen. De bewoners van het Veemarktkwartier zijn gematigd positief, want hun wens voor de afsluiting van Parallelweg Noord is duidelijk in beeld. Ze betreuren het wel dat dit pas gerealiseerd zal worden als de Verlengde Parallelweg is gerealiseerd, terwijl ze het liever eerder gerealiseerd zouden zien. Uit eigen tellingen van de bewoners blijkt dat er gemiddeld 30 tot 40 vrachtwagens per uur over de huidige Parallelweg rijden en dat zorgt nu voor veel overlast. Veel van die vrachtwagens rijden naar De Heus/Koudijs. Deze fabriek sluit medio 2013. In overleg met ambtenaren was afgesproken dat als De Heus/Koudijs niet op 1 januari 2013 weg zou zijn, er dan een knip bij Parallelweg Noord zou komen. Het vertrouwen van de bewoners in de gemeente heeft behoorlijke schade opgelopen. De huidige besluiten hebben daar slechts beperkt verbetering in gebracht. Ook zijn de bewoners niet gerust op de aansluiting van de Verlengde Parallelweg. Die is nu ingetekend ter hoogte van de Grasso, terwijl de bewoners die liever zien op het terrein van het EKP.
De gemeente is nog steeds in onderhandeling met TNT over het verwerven van de benodigde grond (waarbij ook een stuk van de huidige bebouwing gesloopt zou moeten worden). Die onderhandelingen verlopen uiterst moeizaam. TNT wil het hele pand met grond verkopen, terwijl de gemeente alleen de benodigde grond wil kopen. TNT geeft aan dat het pand onbruikbaar is als er een weg pal langs loopt. De gemeente zou de bestemming van het pand moeten veranderen. Bovendien lijkt er ook onenigheid te zijn over de prijs van de aanschaf. Als de gemeente en TNT er niet uitkomen, zal de gemeente tot een onteigeningsprocedure over moeten gaan. Dit kan enige tijd duren en leiden tot vertraging. Daarmee zouden de bewoners nog langer te maken hebben met overlast.

Er moet ook nog een overeenkomst komen met 2 andere ondernemers om de aansluiting op de Zandzuigerstraat mogelijk te maken. Hoewel ook de bewoners zicht hier zorgen over hebben, vertrouwt de gemeente er op dat dit wel op korte termijn geregeld kan worden.

Auteur: Alfred Heeroma