Home Over Contact
BoschveldBeweegt - Ondernemersnetwerk

Ondernemersnetwerk

De eerste activiteit in Boschveld was de vestiging van het bedrijf Grasso. Daarna zouden er nog vele bedrijven volgen. In de jaren 30 van de vorige eeuw kwamen er in het Veemarktkwartier ook de eerste woningen.

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen er meer woningen, maar ook meer bedrijven. Hierbij valt te denken aan de winkels in het winkelcentrum, maar later kwam er nog veel meer. Tussen wonen en werken staat figuurlijk (en letterlijk) gezien vaak een muur.

In het kader van de herstructurering werd ook gekeken hoe die muur geslecht kon worden. Zo kreeg welzijnsorganisatie Divers (nu Farent) in 2011 de opdracht een buurtservicebedrijf te ontwikkelen voor talent en ondernemers uit de buurt. Dit kreeg de naam Kroon op je Wijk. Dit resulteerde weer in een talentenbank en een boodschappendienst. In 2014 ging dit alles over in de Copernikkel en die bestaat anno 2024 nog steeds. De diensten zijn aangepast aan de behoeften.

Naast de talenten zijn er ook ondernemers die zelf aan de slag gingen of al langer bezig waren. Het gaat vaak om kleinschalige bedrijven die vanuit bedrijfsruimten, maar soms ook vanuit huis activiteiten ontplooide. Om hier vorm aan te geven werd er in 2012 een project Boschveld is een Werkwoord uitgevoerd door het City Change Center. Dit leverde allerlei inzichten, droombeelden en toekomstvisies op. Hier is in de praktijk weinig mee gedaan, maar dat wil niet zeggen niets mee gebeurde. Er ontstond een ondernemersnetwerk dat vier keer per jaar bijeenkomsten organiseerden.

Tegenwoordig zit dit verankerd in het Boschveld Ambacht Centrum (BAC). De ondernemers zaten voor in het bedrijfsverzamelgebouw aan Parallelweg 30. Daar zitten ze tegenwoordig nog steeds.
Daarnaast is er vanuit de gemeente het initiatief gekomen de stad te ontwikkelen als ICT kennisstad. Een onderdeel hiervan DeGrasso/Space for digital minds. Deze zit nu in het gerenoveerde pand dat vroeger het kantoor van Grasso was (maar ook gedeeltelijk productielocatie). De bedoeling is dat dit in zichzelf gekeerd blijft, maar dat er ook een verbinding met Boschveld gaat ontstaan. In 2023 is daarvoor de eerste aanzet gedaan.
Via google kunnen bedrijven zich ‘op de kaart zetten’ Hieronder treft u de bedrijven die op deze wijze terug te vinden zijn in Boschveld.
Laatste keer bijgewerkt 4 Apr 2024
Auteur: Alfred Heeroma