Home Over Contact
Nieuws Agenda Vlekkenplan Wijkplan Service
BrabantWonen Zayaz Gemeente BBS OBB Buurtkrant Copernikkel
Boschveld Beweegt| Den Bosch |Overlast in Boschveld

Overlast in Boschveld
30-Aug-2016

Leestijd 2 minuten


Bij de gemeente en de politie komen regelmatig via verschillende kanalen meldingen van overlast binnen. Een telefoontje, een digitaal formulier, een gesprek aan de balie of gewoon op straat bij een BOA of de wijkagent. Vaak is de melding die gedaan wordt een logisch gevolg van een al langer aanhoudende ervaring van overlast. Kortom, als de melding wordt gedaan is de grens van de melder al bereikt en gaat dat soms al gepaard met een stuk frustratie.

Een recent voorbeeld:
Digitale melding: Dit is mijn tweede melding in een maand. Ik ervaar? enorm veel overlast in de buurt Boschveld.? Voornamelijk door de niet buurtbewoners die van? maandag tot en met zondag nacht geluidsoverlast? veroorzaken. Regelmatig zie ik overdag politieauto's?, echter rijden deze agenten naar mijn idee te vroeg in? de buurt. Deze hangjongeren (hangcriminelen) laten zich? door niemand iets zeggen en weten precies in welke ?hoek of straat zij moeten hangen om zo niet gezien te?worden door de agenten. Ik betaal mij scheel aan huur? en ik voel mij absoluut niet veilig hierdoor. De ?cafe's in deze wijk zijn tot heel laat in de nacht ?open en veroorzaken erg veel geluidsoverlast door de ?bezoekers. Wordt er überhaupt gecontroleerd op? vergunningen op drank en soft drugs in die cafe's?

In dit voorbeeld lees je de frustratie, maar ook de onbekendheid er doorheen. Deze melder gaat er vanuit dat de politie er alleen overdag rijdt en dat er niet op vergunningen wordt gecontroleerd. Dat is niet het geval. Vergunningen worden vooraf verstrekt… nog voordat er ook nog maar iets open is en de handhaving ervan is niet altijd zichtbaar. De inzet en het toezicht van politie kent ook meerdere vormen, is 24 uur per dag en ook niet altijd zichtbaar voor de bewoners.

Een gevoel van overlast is voor iedereen anders. Waar de één van wakker ligt, heeft de ander totaal geen last van. Gemeente en politie nemen overlast serieus en zullen altijd proberen om partijen te laten inzien meer rekening te houden met elkaar. Dat kan zijn met een individu, een groep of bijvoorbeeld de uitbater van een café. Als de overlast niet verminderd en afspraken niet nagekomen worden, zijn er zowel bestuurs- als strafrechtelijk mogelijkheden om dat toch af te dwingen. Het effectief doen ophouden van stevige overlast op een bepaalde plek is vaak een kwestie van de lange adem.

Het is te begrijpen dat voor de bewoners die er last van hebben het nooit snel genoeg gaat, maar aan hen de oproep om overlast vooral te blijven melden. Is de overlast gaande? Bel dan 0900-8844, zodat de politie de overlast zelf kan constateren. Lukt het niet om een politie-eenheid te sturen op dat moment (dat komt zeker voor), meld het dan alsnog bij de gemeente, de wijkagent en/of de woningbouwvereniging.

Auteur: Bin Bericht