Home Over Contact
Nieuws Agenda Vlekkenplan Wijkplan Service
BrabantWonen Zayaz Gemeente BBS OBB Buurtkrant Copernikkel
Boschveld Beweegt| Den Bosch |Plannen voor EKP-terrein

Plannen voor EKP-terrein
02-Feb-2020

Leestijd 6 minuten


De gemeente heeft ingezet op de ontwikkeling van de Spoorzone. Dit is het gebied dat zich globaal uitstrekt van de Tramkade tot aan het WA-Ziekenhuis. De ontwikkeling gaat in verschillende fasen. Een van die fasen is de ontwikkeling van het EKP-terrein bij het spoor. Dit voormalige Expeditie Knooppunt van PostNL is al jaren niet meer als deze functie in gebruik. Een gedeelte van de gebouwen is nu tijdelijk in gebruik door diverse organisaties. Het terrein is opgedeeld in een noordelijk gedeelte (richting de Dieze) en een zuidelijk gedeelte. Beide worden gescheiden door de toegangsweg van de Parallelweg naar de Nelson Mandelalaan.

Tijdens het Boschveldoverleg van 27 januari jongstleden gaf projectmanager Sonja de Jong van de gemeente een toelichting over de totstandkoming van het plan voor EKP-noord en wat er in de toekomst gaat gebeuren.
Het EKP-noord terrein omvat 34362 vierkant meter waarvan de grond in bezit is van NS Vastgoed, PostNL en de gemeente. Om te komen tot een plan voor dit gebied werden er in oktober en november 2017 een aantal inspiratiesessies gehouden. Hier konden bewoners, ondernemers en andere betrokkenen hun ideeën kenbaar maken. Dit leidde tot een aantal thema’s, waarvan de belangrijkste was ‘eigenzinnig stedelijk woongebied met mix van functies’.

In januari 2018 werd dit omgezet in een ontwikkelkader waarin deze wensen, samen met de ambities van de Spoorzone, werden vastgelegd en aangeboden aan de gemeenteraad. Omdat de gemeente de ontwikkeling niet zelf doet, maar overlaat aan een marktpartij, werd een aanbestedingsprocedure opgesteld. De aanbesteding vond landelijk plaats in de periode oktober – december van 2018. Uiteindelijk werden in januari 2019 hier 3 partijen uit geselecteerd die het beste aanbod hadden gedaan. De marktpartijen moesten ervaring hebben met dit soort projecten, maar ook in staat zijn een goede communicatie kunnen voeren met betrokkenen.

De drie partijen kregen tijdens zogenaamde dialoogsessies met betrokkenen de kans om hun plannen te presenteren en te bekijken of het haalbaar is. Deze vonden plaats in de periode februari–juni 2019.
>Vervolgens gingen de gemeente, NS Vastgoed en PostNL in overleg welke partij uiteindelijk het beste plan had. Deze zogenaamde gunningsfase duurde van juli tot begin december 2019. Het is bij dit plan de bedoeling dat NS en PostNL hun grond en gebouwen verkopen aan de ontwikkelaar.
Op 5 december 2019 werd bekend dat SDK Vastgoed uit Eindhoven de gunning kreeg. Ze zijn ook betrokken bij een aantal projecten in het Paleiskwartier, maar ook bij projecten in Eindhoven, Roermond en Tilburg. Ze zijn een werkmaatschappij van Wolker Vessels.

Het huidige gebouw van het EKP blijft behouden en wordt opnieuw ingericht. Dit gebouw krijgt de naam KuBus (Kunst & Business). De Kunstacademie Sint Joost, die hier nu tijdelijk zit, krijgt hierin een definitieve plek. Verder zal hier ruimte komen voor creatieve bedrijven, culturele evenementen en horeca. De academie wordt wel wat kleiner dan ze nu is. Ze zaten er tot nu toe tijdelijk omdat hun pand aan de Onderwijsboulevard zal worden verbouwd.
Daarnaast komen er ruim 800 woningen voor 1- en 2-persoonshuishoudens, waaronder een aantal studentenflats. Het gebied krijgt een groen en autovrij karakter. Auto's parkeren in parkeergarages aan de randen van het plangebied. De openbare ruimte wordt ruim en groen van opzet met meerdere pleinen waar ontmoeting, experiment en evenementen plaatsvinden.
De Veemarktweg wordt verlegd waardoor er een ruime, groene en aantrekkelijke Dieze-oever ontstaat met ruimte voor wonen en recreatie. Er wordt volop ingezet op duurzame (deel)mobiliteit. Zo komt er een multimodale mobiliteitshub waar elektrische deelauto's en -fietsen 24/7 ter beschikking staan. Niet alleen bewoners, maar ook omwonenden kunnen hier gebruik van maken.

Er zullen in het gebied 3 woontorens komen met een bouwhoogte van circa 60 meter. Een vierde toren wordt ongeveer 30 meter hoog. De overige bebouwing is maximaal 4 à 5 bouwlagen hoog. De bebouwing zal moeten passen in het stedelijk woonprogramma. De ontwikkeling zal plaatsvinden in 3 fasen. De eerste fase start met de bebouwing voor de kunstacademie en een aantal studentenwoningen aan de kant van het spoor (waarin 2 woontorens). Dit zal in 2022 moeten beginnen. De tweede fase begint in 2023. Het gedeelte aan de Parallelweg en een klein deel van het noordelijke gedeelte ingericht. In 2025 wordt dan begonnen met de inrichting van het noordelijke deel, de kant van de Dieze, met daarin ook een woontoren. In 2027 zou het hele project dan klaar moeten zijn.
Een gedeelte van de bestaande bebouwing is al gesloopt. In juli 2018 had hier een brand een gedeelte onherstelbaar beschadig en was er een gevaarlijke situatie ontstaan.

Tijdens het hele bouw traject is het de bedoeling dat er participatie van en communicatie met betrokkenen plaatsvindt. In grote lijnen bestaat dit eerst uit meedenken. Later als de bouw is begonnen is er ruimte voor participatie en communicatie, het testen van de nieuwe initiatieven en samenwerking met bedrijven en organisaties. Als de eerste bewoners en gebruikers in de bebouwing trekken, is er ruimte voor gesprekken met VVE's en gebruikers en initiatieven vanuit de omgeving.

Het komende half jaar zal worden besteed aan de afronding van de koop van het terrein en de ontwikkelovereenkomst. Het is ook de bedoeling dat er een infocentrum komt van de Kunstacademie. Ook zal er communicatie met betrokkenen zijn. Rond de zomer zal het ruimtelijk functioneel kader opgesteld worden en worden aangeboden aan de gemeenteraad.

Hoewel het bedoeling is dat het gebied autoluw wordt, zal er toch sprake zijn van verkeer. Aan de zuidkant zal dit via de Nelson Mandelalaan worden afgehandeld, aan de noordkant via de Diezekade. De wegenstructuur blijft in handen van de gemeente.

In de huidige structuur ligt ook een tuin van ontwerpster Mien Ruys. Deze tuin zal gedeeltelijk verloren gaan. Het beeld dat er nu een prominente plek inneemt, zal worden verplaatst en daarmee behouden blijven.
Er komt een mix van woningen. De sociale huurwoningen zullen via en Bossche corporatie aangeboden worden (woonservice). De verkoop van de koopwoningen zal door SDK worden geregeld.

Bij het bekendmaken van de gunning gaf wethouder Roy Geers aan: "Met de ontwikkeling van het voormalige Expeditie Knooppunt van PostNL wordt een belangrijke stap gezet in de Noordelijke Spoorzone. Ambities die we voor dit gebied hebben vastgelegd, zoals duurzaamheid, toekomstgerichte mobiliteit en een levendig stedelijk woongebied dat goed is ingebed in de omgeving krijgen vorm in het mooie plan van SDK Vastgoed."

"We zijn enorm verheugd dat SDK Vastgoed met haar plan een energieke stadswijk aan de Dieze nabij het station van 's-Hertogenbosch realiseert. Door de groeiende druk op steden en de noodzaak om leefbaar en bereikbaar te blijven, geeft NS samen met partners een nieuwe invulling aan deze locatie met oog voor kansen die er liggen op gebied van duurzame mobiliteit en verdere invulling van de knooppuntontwikkeling 's-Hertogenbosch," aldus Rogier de Lint – manager Transacties & Transformaties - Vastgoed NS Stations.

"Wij zijn gestart met een open vizier en hebben het initiatief genomen om de kunstacademie een permanente plek te geven in KuBus. Wij zijn ervan overtuigd dat dit plan waarde creëert voor de stad en regio. Samen met architectenbureau Studioninedots en DELVA Landscape Architecture & Urbanism hebben we ervoor gekozen om het gebied ook fysiek met haar omgeving te verbinden," aldus Ferdinand Gremmen – directeur SDK Vastgoed.
Zie ook presentatie zoals gegeven tijdens Boschveldoverleg.

Auteur: Alfred Heeroma