Home Organisaties Nieuws Agenda Vlekkenplan Links Mededeling
Boschveld Beweegt| Den Bosch |Burendag in Boschveld

Burendag in Boschveld
25-Sep-2023

Leestijd 3 minuten

burendag2023-3.jpg title =
Tijdens burendag stelden de bewoners van BWWB hun kas en tuin open voor andere bewoners.
Fotograaf: Alfred Heeroma - Bron: Boschveld Beweegt


Zaterdag 23 september was het Burendag en ook in Boschveld kwamen de buren uit hun huizen. Zo stelden de bewoners van Bewust Wonen en Werken Boschveld (BWWB) hun kas en tuin open voor andere bewoners. De collectieve tuin is normaal niet toegankelijk en dat geldt ook voor de kas. In de coronatijd hebben de bewoners allerlei voorzieningen gebouwd. Er is een keukentje, een toilet een soort loft en zelfs een aparte kamer die in de winter verwarmd kan worden.

Ook de tuin is collectief. Was het 4 jaar geleden amper begroeid, nu is het een oase van groen. Een oase is het eigenlijk wel, want onder de tuin ligt een helofytenfilter. De bewoners zijn namelijk niet aangesloten op het riool, maar zuiveren zelf hun water. Het gezuiverde water wordt dan weer gebruikt voor bijvoorbeeld het toilet, want drinkbaar is het niet. Als er meer dan 3000 liter is, dan moet het elders geborgen worden, maar ook de tuin profiteert ervan.
De bewoners van de 24 huizen vormen samen een Vereniging van Eigenaren (VVE). Omdat een aantal zaken gemeenschappelijk zijn, is goede onderlinge band tussen de bewoners wel belangrijk. En dat gaat goed, zo werd me verteld. Wat me opviel was het groot aantal kinderen dat er was. Het lijkt me geen verkeerde plek om jong te zijn. Het mooie is, de basisschool ligt letterlijk naast de deur.
Er is dan ook een wachtlijst van mensen die er zouden willen wonen, maar waarom zou je willen vertrekken uit dit klein paradijsje? Toch komt er 1 huis wegens omstandigheden vrij, maar het is vrijwel zeker dat dit vanuit de wachtlijst kan worden opgevuld. De huizen hebben ongeveer allemaal dezelfde vorm, want ook de bouw is collectief gedaan. Dat wil niet zeggen dat de inrichting overal hetzelfde is, want de binnenkant van de huizen konden de bewoners naar eigen inzicht inrichten. Dat was op te zien op TV opnames die de NPO hier 4 jaar geleden maakte.

Na deze gezelligheid begaf ik me naar het parkeerterrein bij Vlek 3. Ook hier hadden de bewoners iets georganiseerd. Niet per se in het kader van burendag, maar het viel zo samen. Samen met woningcorporatie BrabantWonen waren er wat tentjes neergezet waaronder je kon staan als het zou gaan regenen. Geen overbodige luxe deze middag. Er was ook een springkussen voor de kinderen en een aantal bewoners had lekker eten klaargemaakt. Het was alleen jammer dat niet alle bewoners kwamen, maar blijkbaar had niet iedereen behoefte aan zo'n gemeenschappelijke burenontmoeting.

Vlek 3 bestaat uit een gebouw met 32 woningen die verhuurd worden door BrabantWonen en er zijn 13 koopwoningen. In de huurwoningen wonen mensen met een grote variƫteit aan nationaliteiten. Dat uitgangspunt is ook gebruikt voor muurschilderingen die in de gemeenschappelijke gangen zijn aangebracht. Er is met kunstenaar Erik Vink een goed verlopen overleg geweest wat er op de muren moest komen. BrabantWonen betaalde mee aan dit project. Ik had het resultaat al eerder gezien en kan vertellen dat het goed geslaagd is.

Ook hier wonen de bewoners op zich gezellig met elkaar, al is de ene bewoner wat actiever in gemeenschappelijke activiteiten dan de ander, maar tot last zijn de bewoners niet. Ook met vragen kunnen ze terecht bij BrabantWonen, maar veel hoeft er nog niet gedaan te worden aan deze nieuwe woningen, met prima isolatie. Hooguit zijn er wat fietsenrekjes nodig en zelf daar wilde Youssef, die namens BrabantWonen een vraagbaak is voor de bewoners, wel actie in ondernemen. De bewoners kregen (bijna) 2 jaar geleden hun sleutel en ik kreeg de indruk dat iedereen hier wel gelukkig is.

Auteur: Alfred Heeroma