Home Over Contact
Boschveld Beweegt| Den Bosch |Resto zoekt meer betrokkenheid met buurt

Resto zoekt meer betrokkenheid met buurt
09-Jul-2024

Leestijd 3 minuten

resto1b.JPG title =
Annemiek en de vrijwilligers koken wekelijks in de BBS.
Fotograaf: Alfred Heeroma - Bron: Boschveld Beweegt


Wie op woensdag aan het begin van de avond wel eens de BBS binnenloopt, zal daar wellicht mensen zien eten. Elke woensdag vanaf 18.00 uur schuiven mensen uit de hele stad daar aan tafel voor een driegangen diner. Het eten en de avond wordt georganiseerd door Resto VanHarte. Voor Den Bosch is Annemieke Besseling de coördinatrice. Ik ging met haar in gesprek en trof een enorme gedrevenheid.

Kok en coördinator
Annemieke maakte een switch van de journalistiek naar koken. Ze volgde een koksopleiding en werkte op diverse plekken. Ze miste echter het contact met mensen. Ze kwam terecht bij een start-up in een keuken waar ze werkte met autistische jongeren. Annemieke: "Het was heel leuk om die jongeren te zien groeien, ze kregen meer vertrouwen en konden dat gebruiken als opmaat naar een betaalde baan." In haar omzwervingen kwam ze afgelopen november terecht bij Resto VanHarte: "Het mooie van Resto is dat het verschillende kanten opgaat. Je hebt de gasten, maar een belangrijke component zijn de vrijwilligers. Sommigen vinden het leuk om bezig te zijn met hun handen, maar er werken ook best veel vrijwilligers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze hebben niet alleen een zinvolle dagbesteding, maar ervaren ook dat ze er echt toe doen."

Verbinding met de buurt
Annemieke begon alleen als kok, maar toen de functie van coördinator vrijkwam vroeg ze of ze dat erbij mocht doen. Dat mocht ze en zo kwam ze in de functie die haar blij maakt. Wat haar opvalt is dat er maar weinig mensen uit Boschveld op de avond komen. Ze wil graag een rol spelen om met Resto bij te dragen aan de verbinding in de buurt. Zo zag ze een groep vrouwen van Marokkaanse afkomst die regelmatig in de BBS kwam. Ze raakte in gesprek met ze: "Ik heb ze voorgesteld om samen te gaan koken. We hebben samen boodschappen gedaan en hebben een maaltijd samengesteld. Er kwamen die avond ook gasten die hier normaal niet eten en wel in Boschveld wonen." Ze is blij dat ze dit heeft kunnen realiseren. Veel mensen kennen Resto waarschijnlijk niet. Ze heeft een aantal flyers op enkele plekken in de buurt neergelegd, maar dat heeft nog niet veel geholpen.

Meer dan eten alleen
Annemieke stond ook op Boschveld Live. Ze zou graag meer het eten combineren met iets artistieks. "Mensen komen hier, gaan zitten, kletsen wat en zijn dan weer weg. Ik wil dat er iets meer gebeurt. Bijvoorbeeld dat iemand komt optreden, gitaar spelen of een liedje zingen. Liefst mensen hier uit de buurt."

De restanten van het eten dat overblijft mag ze deponeren bij de Boschveldtuin. Dan kunnen ze er daar compost van maken. Dat is al een kleine samenwerking. Annemieke: "Ik heb er ook een bak waar ik fruit en kruiden laat groeien."

Lunch
In juli is de BBS 6 weken gesloten in de avonduren en kunnen er geen avondmaaltijden geserveerd worden. Annemieke: "Daarom dacht ik dat we een paar keer een lunch kunnen organiseren in juli." Ze wil hiermee toch een continuïteit realiseren zodat mensen elkaar kunnen blijven ontmoeten. De lunch is een volwaardige 3 gangen maaltijd, dus met soep, bijvoorbeeld een maaltijdsalade en toetje. Op 10, 17 en 24 juli zijn de lunches van 12.30 tot 14.30 uur. Een driegangenmenu kost acht euro, minima betalen vijf euro.

Annemieke organiseert niet alleen de Resto maaltijden in Boschveld, maar doet dat ook bij de Grevelingen en Parochie Centrum Rosmalen (2 keer per maand). Formeel is ze in dienst voor 28 uur per week, maar in de praktijk zegt ze meer tijd kwijt te zijn. Gelukkig vindt ze dat niet erg.

Wil je een keer mee-eten, reserveer dan een lunch in juli en anders weer na de zomervakantie.

Auteur: Alfred Heeroma