Home Over Contact
Nieuws Agenda Vlekkenplan Wijkplan Service
BrabantWonen Zayaz Gemeente BBS OBB Buurtkrant Copernikkel
Boschveld Beweegt| Den Bosch |Gebiedspaspoort Boschveld ontwikkeld

Gebiedspaspoort Boschveld ontwikkeld
11-Jul-2024

Leestijd 2 minuten

boschveld-als-persoon.jpg title =
Een van de pagina's uit het gebiedspaspoort voor Boschveld
Fotograaf: © Den Bosch Partners - Bron: Gebiedspaspoort Den Bosch Partners


Tegenwoordig wordt er gesproken over de Brede Bossche Binnenstad. Dat is in grove zin de Binnenstad plus de Spoorzone. De Spoorzone is het gebied waar de afgelopen tijd al ontwikkelingen hebben plaatsgevonden (Paleiskwartier, Willemspoort) en gebieden waar nog ontwikkelingen gaan plaatsvinden zoals Boschveld (EKP, IKDB), het Zand (Tramkade) en Orthen (Bossche Delta). Om inzicht te krijgen wat er mogelijk is in die gebieden worden door Den Bosch Partners (verantwoordelijk voor citymarketing) gebiedspaspoorten ontwikkeld. De afgelopen periode is dat gedaan voor Boschveld en deze is nu gepresenteerd.

Het gebiedspaspoort geeft een weergave van hoe de huidige situatie wordt gezien en hoe het er in 2029 uit zou kunnen zien en wat daarvoor nodig is. Het is samengesteld door bewoners, ondernemers en vastgoedeigenaren. Onder begeleiding van The Forward Club is in werksessies samen de identiteit, de ambitie en acties van Boschveld bepaald.

In Boschveld tref je nu al winkels aan, maar ook ambachten en een culturele diversiteit. Het is een buurt waar zowel jong als oud woont. Er is voldoende kwalitatief ondernemerschap om daar op voort te bouwen.

De mix van culturele diversiteit en ondernemerschap biedt kansen voor kleinschalige ondernemingen met elk een eigen verhaal. Dat alleen al zou voldoende moeten zijn om leegstand van winkels/bedrijfspanden te voorkomen, maar dan moet er wel aan gewerkt worden om dit in beeld te brengen, zowel bij de ondernemers als de bewoners. Een toevoeging van mobiele verkoopplekken (bijvoorbeeld vis- of kaaskraam) hoort tot de mogelijkheden. Startende ondernemers zouden daarbij ondersteund moeten worden.

Naast het ondernemen moet er ook gewoond worden en daarbij past een aantrekkelijke groene omgeving. De uitstraling van gebouwen (portieken, luifels, gevels) zou verbeterd kunnen worden, maar beschikbare voorzieningen zoals toiletten, straatmeubilair en vuilcontainers zou anders kunnen. Boschveld zou een open en toegankelijk gebied moeten worden.

Behalve meer groen, zouden er ook meer fitnesstoestellen kunnen komen en ruimten om evenementen te organiseren (rommelmarkt, kermis, buurtfeest, foodtruck festival). Ook zou er ruimte moeten komen voor het uitdragen van cultuur (als kunstvorm).

Het gebiedspaspoort dient als een leidraad om Boschveld de komende jaren te ontwikkelen.

Auteur: Alfred Heeroma